HR-generator

generator, hr, eerlijk, authentiek, newsspeak

Iedereen die ooit is begonnen met werken in een organisatie heeft één ding ding door schade en schande geleerd: zeggen wat je denkt, dat moet je dus nooit doen. Je denk misschien: ‘maar als ik de organisatie daarmee verder help, dan is iedereen daar toch mee geholpen?’ Nee, leuk dat je dat denkt, maar als jij je carrière direct op wil geven, moet je dat vooral doen.

Voor je het weet neemt iemand je namelijk apart voor een ‘gesprek’. Diegene heeft dat geleerd in de cursus ‘Praten op gelijke voet: meer grip op alledaagse communicatie’, en zegt dan zoiets als: ‘Anne, ik merk dat ik de laatste tijd niet zo goed hoogte van je kan krijgen, kun je daar iets meer over vertellen?’ of ‘He Peter, zullen we even lekker buiten gaan zitten en even één-op-één sparren over hoe jij het voor je ziet. Ik bedoel natuurlijk even tussen-jou-en-mij, he?

Nooit doen.  

Want zodra je eerlijk bent, kunnen HR mensen ‘geen hoogte’ meer van je krijgen en als je vervolgens eerlijk antwoord geeft op de vragen die dat oproept dan wordt je altijd verkeerd begrepen. Altijd.

Hoe komt dat? Het zit zo: Jij en HR leven in een compleet andere realiteit en gebruiken daarom ook een volkomen andere taal. Die HR-taal lijkt op het Nederlands, maar is tegelijkertijd fundamenteel verschillend. Er worden niet alleen andere woorden gebruikt, maar deze woorden zijn ook nog eens op volstrekt andere concepten gebaseerd. Dit is ook de reden dat jij en HR altijd zo compleet langs elkaar heen praten. Het zijn niet alleen andere woorden die ze gebruiken, ze bedoelen er ook iets anders mee.  

Neem bijvoorbeeld zoiets als ‘eerlijkheid’. Een lastig concept in HR, omdat het mogelijk iets negatiefs zou kunnen impliceren. Het concept ‘eerlijk zijn’, zoals wij het kennen bestaat daarom helemaal niet in HR, maar is vervangen door het concept ‘authenticiteit’, dat is namelijk wel altijd positief.

Tot zover valt het nog te begrijpen – jij denkt, niet vreemder dan een Duitser op Koningsdag.  Maar het wordt al snel ingewikkelder, bijvoorbeeld wanneer je met dit positieve vocabulair toch iets negatiefs moet uitdrukken. Daar gaat het dan ook vaak mis. Je voelt ‘m al aankomen als iemand zegt: ‘ik vind je daar heel authentiek in’. Dat hoeft dus niet per se positief te zijn, maar laat je ook niet verleiden te denken dat het negatief is. Bedenk immers: de HR persoon tegenover je leeft in een volstrekt andere realiteit. Het is dus onzinnig om te gaan ontcijferen wat hij of zij bedoelt. Het enig wat jij kunt doen is zonder al te veel gedoe door het gesprek heen komen.

En daar hebben we nu een handig hulpmiddel voor: de HR generator

Je wil zeggen: ‘ik verveel me op mijn werk’, de generator herformuleert het naar HR: ‘ik wil graag de dialoog openen over hoe ik mijn talenten beter kan benutten’.

Of: ‘ik wil graag zo snel mogelijk hogerop komen en heb daarbij schijt aan mijn collega’s’ Veel beter kan je zeggen tijdens je 360-gradenfeedback: ‘Ik wil graag het merk ‘ik’ versterken in mijn projecten.’

‘Ik wil niet met hem samenwerken want hij haalt het bloed onder mijn nagels vandaan.’
Waarom niet: ‘Ik zie mogelijkheden voor mijn werkzaamheden binnen een ander kader.’

“Je geeft mij nu gewoon de schuld van je eigen fouten.”
Formuleer dat gewoon naar: “Je geeft me het waardevolle inzicht dat ik buiten mijn eigen invloedsfeer impact heb.”

‘Ik denk dat het niet nodig is hier nu met zijn allen achteraan te gaan rennen” Nee, wat jij gaat zeggen tijdens je jaargesprek is: “Naar mijn idee is het toetsen van onze plannen op future-proofness essentieel”

HR-generator – wat je zegt, ben je gelukkig niet zelf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×