Belastingdienstberoepskeuzetest

belastingdienst, beroep, geld, financieel, beroepskeuzetest, toekomst

Inmiddels weten we wel dat het advies ‘doe gewoon wat je leuk vindt’ achterhaald is. In de jaren negentig dachten onze ouders nog dat ze ons daar gelukkig mee zouden maken, maar ze hebben ons daarmee enkel verhuld als freelancer de verkapte werkloosheid ingestuurd. We nemen ze niets kwalijk, want waarschijnlijk zijn zij ook ooit door iemand op dat idee gebracht. Lang vroegen we ons af wie dat is geweest. Wie adviseert nou iemand om zijn kinderen voor te houden dat de wereld een betere plek wordt als iedereen gewoon doet wat-ie leuk vindt? Wie is er nou zo geobsedeerd met alles leuker maken, in plaats van makkelijker? Inderdaad, de Belastingdienst.

Onze ouders zaten al jaren zuchtend boven de belastingformulieren en vroegen zich af of ze hun kinderen hiervoor konden behoeden. En toen zagen ze het staan: belastingvoordeel voor artiesten en beroepssporters. Omdat ze ook niet naïef waren en een toekomst als beroepssporter alleen is weggelegd voor kinderen met ouders die hun daadwerkelijk overal naartoe willen rijden, zijn wij allemaal gepusht om artiest te worden en iets te doen wat we leuk vinden. Met desastreuze gevolgen.

Want ook wij zitten elke april weer zwetend achter de computer om onze belastingaangifte erdoorheen te krijgen. Met dat ‘leuke’ werk van ons zijn we net geen artiest, maar wel in een fiscaal limbo terecht gekomen. Een maandje loondienst, onbestemd freelancewerk, een geleidelijk ter ziele gaande webshop en een fantastische tijd bij een incubator met een start-up maken je belastingaangifte een existentiële hel. Laat staan rijk. Want wat ben je dan precies? En als je dat al weet, ben je dat dan ook voor de belastingdienst?

Wil je wel het gevoel hebben dat je bestaat als je je aangifte doet? Eindelijk met volle overtuiging ‘ja’ kunnen aanvinken en alles aftrekken? Doe dan onze Belastingberoepskeuzetest en kies niet langer voor de leuke, maar de makkelijke en lucratieve weg. Denk niet langer vanuit jezelf, maar denk aan de Belastingdienst.

Wat kan je je allemaal worden:

 • Werknemer bij internationale organisatie zoals EU, VN, NAVO, Europese Octrooibureau, ESA/ESTEC (vrijgestelde inkomsten)
 • Freelancer (kosten aftrekken)
 • Alfahulp (arbeidskorting)
 • Artiest (belastingvoordeel voor gage)
 • Beroepssporter (kostenvergoedingsbeschikking)
 • Bezitter van rijksmonumentenpand (trek het onderhoudswerk af)
 • Durfkapitalist (lening kwijtschelden en aftrekken)
 • Deelvisser (het levert niet veel op maar de belastingdienst vindt je speciaal, en dat is vooral wat waard)
 • Gokker (voor de kansspelbelasting natuurlijk)

Ook leuk om aan te denken naast je carrière:

 • Erfpacht, opstal en beklemming bij een woning
  Vóél dat je een huis bezit.
 • Aanmerkelijk belang nemen, en dan fictief vervreemden voor vervreemdingsvoordelen door verkrijgingsprijs bij verkoop
  We weten niet precies wat dit is maar toen we hier voor de grap iets invulden kregen we 60.0000 euro terug.
 • Neem huispersoneel, zodat je ze kan ontslaan en dan de pensioenbetalingen kan aftrekken
  Echt
 • Research & development aftrek
  We weten eerlijk gezegd niet of een existentiele zoektocht en persoonlijke ontwikkeling hier ook onder valt, maar dat lijkt ons niet meer dan logisch.
 • Ondernemer
  Als ondernemer heb je een hekel aan de belastingdienst, maar de belastingdienst houdt wel van jou. Dat geeft een goed gevoel.

 

BELASTINGBEROEPEN – WAT JE NIET BENT KUN JE NIET AFTREKKEN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×