Waarheids- en verzoeningscommissie voor de wetenschap

wetenschapscommissie, verzoening, waarheid

Het gaat de laatste jaren niet zo lekker met de wetenschap. Na het debacle met Diederik Stapel dacht de sociale psychologie erbovenop te kunnen krabbelen, maar tegenslag na tegenslag na tegenslag zorgde ervoor dat sociaal psychologen met zijn allen in het verdomhoekje van de pseudowetenschap terecht kwamen en nu bijna in dezelfde grap genoemd worden als homeopathische geneeswijzen. “Nou, mijn tante zei dat je gewoon je mondhoeken omhoog moet trekken, dan word je vanzelf gelukkig.” “HA! Ja, jouw tante gebruikt zeker ook homeopathische middelen om haar gebroken been te genezen.”

Afgezien van de teloorgang van de sociale psychologie (over hoe erg dat is gaan we het een andere keer hebben), lijkt een bredere ontwikkeling gaande waarbij de geloofwaardigheid van de wetenschap aan het afbrokkelen is. Aangezien we ook al een tijdje in een feitenvrije samenleving schijnen te leven, hebben ook de harde feiten uit de wetenschap weinig meer om op te staan. Trump roept alles wat er in hem opkomt, Wilders tovert cijfers overal en nergens vandaan en de tafelgasten bij De Wereld Draait Door presenteren ook maar al te graag hun weinig onderbouwde mening als absolute waarheid.

Er is niet langer één waarheid en één toekomst. En zo wordt ook aan alle onderzoeksresultaten getwijfeld. Dat is misschien ook niet vreemd als je de ene week hoort dat je van brood kanker krijgt en de volgende week dat er niets belangrijker is dan brood. De week erna lees je dan dat je migraine, allergieën en keuzestress allemaal worden veroorzaakt door brood. We zouden voor deze teloorgang van de wetenschap dan ook een beschuldigende vinger kunnen wijzen naar de media, maar dat zou te makkelijk zijn. Er is meer nodig.

Wij hebben de oplossing. Het vertrouwen in feiten en data moet terugkomen, maar voor veel mensen zijn feitelijkheden juist de boosdoeners en draaikonten die hun leven telkens op kop zetten. Wel Europa! Geen Europa! Wel plantaardige vetten! Geen plantaardige vetten! De wereld is rond! De wereld is plat! De aarde warmt op! Ja, maar superlangzaam! Weet ik veel!

Er moet een waarheids- en verzoeningscommissie komen om de wetenschap, de burger en de politicus weer nader tot elkaar te brengen. We moeten de wereld beter maken en dat moeten we samen doen.

De frauderende wetenschappers zullen voor de commissie uitleggen waarom zij de naam van hun vakgebied zo hebben besmeurd, sociale psychologen biechten op waarom ze schijnbaar zo’n onzinnig onderzoek doen en de bèta-wetenschappers doen eindelijk uit de doeken waarom ze altijd moeten doen alsof hun werk ontzettend ingewikkeld is, terwijl het met een beetje uitleg voor de meeste mensen prima te begrijpen is.

Amnestie voor Diederik Stapel, amnestie voor de hersenloos schreeuwende politicus en amnestie voor de burger die bij gebrek aan een ruggengraat zich vastklampt aan wat het beste klinkt.

De waarheids- en verzoeningscommissie voor de wetenschap – eerlijk duurt het langst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×