Vaak Kans Zien

vakantie, werken, vaak kans zienVolwassen worden is voor een groot deel erachter komen dat niemand eigenlijk rekening met je houdt. Dit heet dan ‘zelf verantwoordelijkheid nemen’, maar je kan het ook zien al collectieve desinteresse. Je wordt in de steek gelaten (je vleugels uitslaan, ja ja). En niets maakt dit duidelijker dan de zomervakantie.

Zelfontplooiing kent geen grenzen

Vroeger, stopte de wereld gewoon met draaien als de zomervakantie begon. Na de schoolmusical begon de zomerprogrammering, viel een aanzienlijk uitgedunde krant door de bus en je kon alleen vriendjes en vriendinnetjes van je B-lijst opbellen om te spelen. Maar hee, je ging zelf ook op vakantie, dus wat maakt het uit. Zo ging het ook door op de middelbare school, en tijdens je studie was er eigenlijk nooit een haarfijn onderscheid tussen vakantie en studeren. Je was immers bezig met zelfontplooiing, en dat kent geen grenzen.

Wachten

Maar dan ga je werken en is de zomer ineens een periode geworden van wachten. Als je per ongeluk een late vakantie hebt geboekt, omdat je dacht: ‘dan heb ik nog iets om naar uit te kijken’, dan zit je daar dus weken op te wachten. Als je dacht: ‘ik ga lekker vroeg want dan hoef ik niet de hele vakantie antwoord te geven op de vraag ‘ga jij nog weg?’ dan valt dat toch tegen, want iedereen is al lang weer vergeten dat jij al was geweest als ze zelf terug komen van vakantie. Dan zit je dus de hele zomer te wachten tot iedereen weer terug is, zijn verhaal heeft gedaan en alle lunchgesprekken eindelijk weer helemaal nergens over gaan.

In de zomer blijkt kortom dat de wereld inderdaad niet om jou draait, maar dat alles hoogstens nog draait om om andermans vakantiefoto’s en semi-betrokken berichten over de actualiteit (Oh, wat erg, die aanslag weer! Nou, dat zet die cocktails hier op het strand in Thailand toch wel weer in perspectief.). En dat is vervelend want als de zomer wel om jou zou draaien dan zou je hem veel beter kunnen besteden.

Zomerprogramma ‘Vaak Kans Zien’

Daarom stellen wij dat elke werkgever de gehele zomer vrijmaakt voor het zomerprogramma: ‘Vaak Kans Zien’. Gedurende het zomerprogramma werk je wel, maar niet zo hard, je doet namelijk alleen maar wat je zelf zinnig vind. Je mag de kast opruimen, je mag een cursus doen, je mag je collega die op vakantie is volledig passeren door dat nieuwe beleid er doorheen te drukken, je mag rond de middag weer naar huis, je mag dingen waar je toch het nut niet van inzag gewoon tot na de zomer laten liggen.Je doet eigenlijk wat je normaal tijdens de zomer al de neiging hebt te doen, maar dan gelegitimeerd en vol overgave.

‘Vaak Kans Zien’ geeft mensen de gelegenheid te accepteren dat er een leven bestaat naast werk, en dat inkomen niet rechtevenredig is aan je uren. Het is een zinnigheidsdetox.

VAAK KANS ZIEN – WERKEN OP Z’N GRUNNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×