Het Subcultuurvacuüm

subcultuur, eu, subculturen, complot, vacuumEr is een subcultuurvacuüm. Laatst signaleerden we wel een hanenkam, maar dat was dan ook de eerste in tien jaar. Op festivals zie je wel eens mensen zich onderscheiden, maar die spelden en motorjasjes halen ze waarschijnlijk alleen voor deze speciale gelegenheden uit de kast. In het straatbeeld is de subcultuur in ieder geval verdwenen.

Waarom die subculturen er niet meer zijn? Wij weten het niet zo 1,2,3. Daar kan ongetwijfeld iemand een keer een documentaire over maken in de zendtijd van De Wereld Draait Door, of gewoon een artikel over schrijven in de Groene Amsterdammer. Of op de Correspondent. In ieder geval iets wat zichzelf een weldenkend medium vindt. 

Er is nu eigenlijk nog maar één subcultuur: de hipster. De hipster trekt alles naar zich toe, een alles absorberend zwart gat. Waar vroeger elke subcultuur zich een eigen merk toeëigende – Lonsdale voor de gabber, Ralph Lauren voor de kakker, Dickies voor de skater en Lacoste voor Breivik – wordt nu alles van de hipster. Inclusief alle primaire levensbehoeften: water, brood, koffie en het wiel. Zelfs ademhalen kan je niet meer normaal doen, maar moet pranayama zijn.

Nu alles maar door één subcultuur is overgenomen, kunnen we mensen ook niet meer omschrijven. Iedereen is een soort van hipster. Zelfs je moeder, want die is normcore, en dat is soort van hipster. En je neefje ook, want die vlogt, en dat is soort van hipster.

Nieuwe sociale problematiek helpt blijkbaar niet. De afgelopen jaren heeft iedereen genoeg crises op zijn pad gekregen, maar niemand heeft dit opgepakt om een nieuwe muziekstroming te beginnen of een overduidelijke kledingstijl te ontwikkelen. Met Occupy leek de goede richting op te gaan, maar bleef jammerlijk hangen toen ze zich ook qua uiterlijk moesten onderscheiden. Zo zie je, dan ebben politieke idealen ook snel weg. Hoe kan dat nou? Er is genoeg polarisatie en crisis om handenvol aan nieuwe subculturen te laten verrijzen, maar het blijft allemaal hangen in het umfeld van de hipster.

Maar nu weten we het, dit moet wel een complot zijn. Wie heeft er nu het meest belang bij een internationale eenheidscultuur en een florerende lokale markt? Wie is er al jaren op zoek naar een wondermiddel voor verbinding? Hoe verklaar je dat je zo goed overweg kan met al je Europese vrienden? Via wiens Erasmusprogramma had je die ook alweer ontmoet?  ‘Eenheid in verscheidenheid’ is het motto van de EU, Europa zit achter de hipster. Zelfs subculturen hebben ze nu gekaapt om voor hun karretje te spannen. Maar het is nog niet te laat. Laten we ons allemaal gaan kleden als Europese politici. Wie het laatst lacht, lacht het hardst.

HET SUBCULTUURVACUÜM – SOORT VAN HIPSTER, SOORT VAN EEN COMPLOT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×