De babyboomerbiecht

babyboomer, biecht, pasen, schuld, milennials‘Was ik maar babyboomer’, hoe vaak betrappen we ons er tegenwoordig niet op dat we dit verzuchten. Overwaarde op je huis, de zekerheid dat je wel de pijp uit zal gaan voordat de olie op is en relatief soa-vrij door een seksuele revolutie heenkomen. Wat een leven. Maar wat moeten ze zich schuldig voelen over wat ze ons, zogeheten millennials, hebben aangedaan. Dat zou je in ieder geval denken.

The Guardian heeft deze maand een groot onderzoek gepubliceerd waarin ze het kwaad van de babyboomer blootleggen. Het inkomen van de jongere generatie daalt, terwijl de pensionado’s elke maand kunnen kiezen tussen een heupoperatie in een privékliniek of een nieuwe camper. En dan houden ze nog geld over om een culturele reis te maken naar Iran.

We weten wat je nu meteen denkt, babyboomer, ‘Ik hoef me niet schuldig te voelen, ik werk al veertig jaar!’ Ja, inderdaad, jij hebt een baan. Wij zijn freelancer door omstandigheden. Konden we maar pensioen opbouwen. De laatste keer dat wij dat deden was tijdens onze bijbaan bij de Albert Heijn toen we 16 waren.

We willen ons niet langer hoereren om onze ‘frisse blik’ en ‘affiniteit met social media’. Wij willen ook gewoon aan onze toekomst werken, zonder dat we rekening hoeven te houden met jullie vergrijzing en gemiemel over het kwartje van Kok. We hoeven maar één aflevering van de Rijdende Rechter te kijken om ons weer te beseffen hoe vreemd jullie eigenlijk zijn.

Dat jullie het niet zo menen weten we ook wel. Het was de tijdsgeest, jullie wisten niet dat er ook zoiets als teveel CO2-uitstoot kon zijn, of dat een credit default swap later een starterswoning uit de markt zou prijzen.

Maar deze Pasen kunnen jullie in het reine komen met julliezelf en zullen wij ons best doen jullie te vergeven. Met jullie voeten nog diep in het Katholieke geloof -want dachten jullie echt dat een grachtenpand kraken, het koningshuis vervloeken en lang haar groeien het Katholicisme uit je zou halen?- hebben jullie vast iets aan deze biecht. Prevel dit de komende dagen en verzacht onze wonden.

De babyboomerbiecht

Onze kinderen, die in de onzekerheid zijt,
uw Naam worde geheiligd,
uw Rijk kome misschien ooit,
uw WAO geschiede noch op aarde noch in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks pensioen,
en vergeef ons onze schuld
zoals ook wij er soms over nadenken om misschien aan anderen hun schuld vergeven.
En leid ons niet naar een betere en schonere wereld,
maar verlos ons van verandering.
Amen

De babyboomerbiecht – verlos ons van verandering

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×