Sluip-eco: Stiefcollectief in de Krant van de Aarde

sluipeco, eco, krant van de aarde, stiefcollectief, biologisch

We staan in de Krant van de Aarde, deze kunnen jullie o.a. vinden bij verschillende ecologische supermarkten en wereldwinkels. Wij zijn daar heel blij mee.

In ons stuk ‘Sluipeko’ laten wij zien hoe je met de feestdagen volledig undercover de wereld kan redden. Lees het en je weet hoe je toch nog wat goeds kan doen in 2015.

Hieronder de link naar ons stuk in de Krant van de Aarde. Heb je geen zin om op de afbeelding te klikken? Lees dan daaronder de tekst.

sluip-eco, ecologisch, krant van de aarde, stiefcollectief, feestdagen

 

 

 

 

 

 

SLUIP-ECO

Over het algemeen genomen zijn de laatste dagen van het jaar elke keer weer één grote parade van opgedrongen genietmomentjes en geforceerde emotionele ervaringen. Gelukkig monden deze dan toch vaak weer uit in oprechte gezelligheid en sympathie voor alles en iedereen in de wereld. Dat is fijn, maar uiteindelijk wil iedereen met Oud & Nieuw het jaar zelfgenoegzaam afsluiten. Het is toch een fijn idee als je eigen jaar iets beter was dan dat van de rest van je vrienden en familie. Vooral als jij net iets beter bent geweest voor de wereld.

Helaas, de feestdagen zelf dragen meestal weinig bij aan je ecologische zelfingenomenheid.

De overconsumptie, de extra plastic tassen om al die overconsumptie in te vervoeren, het aluminiumfolie gewikkeld om alle Sinterklaaspoppen, kerstkransjes, aardappelsalades en grote stukken rosbief, de buitenwarmtelampen die ineens overal opduiken als jij zo nodig je warme chocolademelk buiten op moet drinken, de momenten dat de bio-kip is uitverkocht en je een oogje dichtknijpt en een plofkip in je mandje laat glijden, de extra ritjes in de auto om alle familie op te halen, de verplichte reeks borrels met unheimische versnaperingen die iemand aan het eind van de middag allemaal moet weggooien, de kerstpakketten waarvan je de inhoud allemaal moet weggooien, de overige goedbedoelde cadeaus die je moet weggooien, de familieleden die al het vuilnis in de verkeerde bak gooien, de extra uren voor de televisie, de extra douchebeurt om de gourmetlucht uit je haren te wassen, de papierverspilling omdat je voor alles wat je in je mond stopt servetten en houten prikkers nodig hebt, de vegetariërs die dan toch voor deze ene keer in het jaar vlees eten, en de verwarming die thuis constant staat te loeien omdat je al die godvergeten dagen vrij bent.

Maar, laten we allemaal wel wezen, tijdens de feestdagen kun je niet met een priemende vinger de hele dag jezelf, en vooral niet iedereen om je heen, op zijn of haar ecologische misstappen wijzen. Dat zou niet alleen je eigen pret drukken, maar ook alle vreugde gigantisch bederven voor je mede-feestgangers. Alsof de scheiding van je oom en tante, je mokkende single-vrienden en haatdragende sinterklaasgedichten van je zwager niet genoeg zijn. Bovendien wil je niet de rest van het jaar bekend staan als ‘de groene trut’. Houd die wereld verbeterende voornemens dus maar even voor je. De feestdagen moeten voor iedereen leuk zijn. Op die strepen kan je in januari wel weer gaan staan.

Gelukkig hebben wij de oplossing: Sluipeco. Bij ons kun je volledig undercover de wereld redden. Word nog voor de intocht in november lid en kom zo duurzaam de feestdagen door, zonder dat iemand het merkt. Waarschijnlijk doe je in de decembermaand al heel veel stiekem. Dit kan er ongetwijfeld bij.

Hoe werkt Sluipeco?

Tijdens de feestdagen voeren we onder andere de volgende operaties uit waar jij je bij aan kan sluiten. Wij leveren ook het materiaal dat je nodig hebt om ongemerkt groen december door te sluipen. Momenteel lopen de volgende acties:

  • De speelgoed buy-out. Na grondig marktonderzoek kopen we gezamenlijk hét populairste speelgoed van het jaar volledig op, om dit vervolgens door te verkopen aan de wanhopige ouders die door het tekort alles over hebben voor dat ene beloofde cadeau. De royale winst steken we in een duurzaam project.
  • Daarnaast gaan we in december met guerilla meatsquads de supermarkt in om de kiloknallers te verstoppen achter de pastarekken.
  • Uit plasticcontainers verzamelen wij het hele jaar verpakkingen, zodat je macrobiotische groenten voor de feestdiners wel gewoon in plastic kunnen worden verpakt. Niemand zal ook maar vermoeden dat het eten eigenlijk goed voor het milieu was.
  • Neem bij ons grote hoeveelheden vuurwerk af, die altijd falen bij het afsteken. Samen met je familie en vrienden sta je vol verwachting op straat, en dan, nee ,helaas: “Wat heb ik toch een rotspul gekocht. Sorry jongens, we gaan.”
  • Deze is ook ideaal: je komt in deze maand bij heel veel mensen thuis. Neem elke keer een van onze bakstenen mee om stiekem in de stortbak te leggen. Voila, minder waterverbruik.
  • En natuurlijk voor de vermindering van CO2-uitstoot: neem geen gesneden bloemen of kerstbomen, maar presenteer alles met kluit. Authentiek, noem je dat dan.

Bij ons kan je fairtrade producten kopen, duurzaam beleggen en met de fiets naar de kerstborrel, maar dat allemaal discreet gepresenteerd als het leven van Jan Modaal.

Kerst is voor iedereen, niet voor je idealen. Daar zorgen wij voor.

One thought on “Sluip-eco: Stiefcollectief in de Krant van de Aarde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×