Het sollicitatieteam

solliciteren, vacature, team, baan, netwerk

Gelukkig zit je tegenwoordig niet meer je hele werkende leven lang bij dezelfde baas. Dit betekent wel dat je meer moet solliciteren dan je opa die 50 jaar in dienst was bij Biotex, maar gelukkig werk je niet 50 jaar bij Biotex. Bovendien is dat hele solliciteren niet zo’n probleem, want het schijnt dat je de meeste banen via je netwerk krijgt.

Dat laatste wordt je in ieder geval verteld. Uiteindelijk zitten wij ons toch vooral een depressie te scrollen op vacaturesites en de timeline van #vacature. Zonder een oom die zegt dat je morgen kan beginnen blijkt je netwerk toch beperkt.

Gelukkig krijgen we wel heel vaak vacatures doorgestuurd met de mededeling “Volgens mij is dit wel iets voor jou.” Soms zelfs van vijf kanten. Dan worden we zelf ook enthousiast en denken we dat het inderdaad wel eens iets voor ons zou kunnen zijn. Dus gaan we solliciteren naar die functie, helemaal alleen. Zonde. Al die aanbevelingen gaan dan op in rook.

Een baan krijgen is blijkbaar een combinatie van ouderwets solliciteren en je netwerk inzetten.

Daarom deze sollicitatieinnovatie: het sollicitatieteam.

Het sollicitatieteam bestaat uit de mensen in je netwerk, laten we het vrienden, familie en kennissen noemen, die denken dat jij geschikt bent voor die baan. Raden zij je de vacature aan? Dan vormen ze samen het team. Ze weten wat je kan, wat je ervaring is en waar je zwakke punten liggen. Misschien weten ze zelfs waar je jezelf over tien jaar ziet. Voor iedereen die zich niet kan presenteren, maar wel een goeie werknemer is, een uitkomst.

Uiteindelijk zal je zelf nog een acte de presence geven, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig, want het gaat natuurlijk helemaal niet om jou, het gaat om wat mensen van je vinden. Een ontmoeting op de eerste werkdag lijkt ons vroeg genoeg.

Deze keer bestaan je referenties niet uit een telefoonnummer of een e-mail, maar zijn de referenties je sollicitatieteam.

Tip voor het team: Wil je het lekker 2.0 aanpakken? Begin een app-groep en voeg op juist moment de HR-manager van de potentiële werkgever toe.

HET SOLLICITATIETEAM – THERE IS NO I IN TEAM, MAAR ER ZITTEN DRIE I’S IN SOLLICITATIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×