Het Smerige Server Filter

smerige server filter, servers, green web foundation, stiefcollectief, schoon, uitstoor

Wij zijn pragmatisch activist. Dat betekent dat we alleen maar heel fanatiek voor onze groene idealen uitkomen, als we er zelf ook aan toe zijn. Dus niet als we weer een keer met de auto door Duitsland willen toeren, de waterkoker drie keer aanzetten, omdat we hem steeds vergeten of na een lange, vieze dag toch net wat langer onder de douche willen staan. Dan hoor je ons even niet over uitstoot en falend milieubeleid.

Met deze houding konden we wel leven. Tot we erachter kwamen dat we onszelf de hele dag omgeven met de grootste boosdoener: het internet.

Het blijkt dat als je een e-mail van één MB zo’n vijf minuten open laat staan op je scherm, je een uitstoot van twintig gram kooldioxide veroorzaakt. Met twintig e-mails per dag zou je na een jaar evenveel CO2 hebben geproduceerd als iemand die 1000 kilometer in een auto rijdt. Of misschien maakt de volgende vergelijking het nog concreter: één zoekopdracht op Google kan 0,2 tot 7 gram CO2-uitstoot veroorzaken, dat is evenveel als het verbruik van het zetten van een kop thee. Het Open Data Centre Alliance stelt nu zelfs dat de uitstoot van de IT-sector groter is dan die van de luchtvaart.

Dit willen we natuurlijk niet, maar we hadden eerlijk gezegd ook geen idee dat we eigenlijk het gehele internet niet op mogen. Hoe kunnen we ons pragmatisch activisme nu nog in stand houden?

smerige server filter, stiefcollectief, clean, green web foundationOoit hoorden we iemand praten over een startpagina die geheel zwart is, dat zorgt blijkbaar voor minder uitstoot. Maar kom op, niemand begint zijn tocht op het internet nog bij een startpagina. Gelukkig zijn er websites die je nog wel mag bezoeken. Op The Green Web Foundation kun je vinden welke sites op groene servers draaien. Zo kwamen we er ook achter dat Stiefcollectief al jaren clean is, ook daar wisten wij niets van.

Zoals bij alle belangrijke kwesties hebben we dus vooral bewustwording nodig. Maar omdat ‘awareness’ meestal vooral een oplossing is om je makkelijk van het probleem af te maken, moet onze oplossing ook een beetje pijn doen. We hebben een dus een vermoeiende feature ontwikkeld: het smerige server filter.

Met deze add-on in je browser krijgt elke vervuilende website waar je op komt een smerig grijs filter. Weg mooie graphics, duurgekochte stockfoto’s en responsive design. Alles wordt ouderwets en smerig, behalve wanneer de site draait op groene servers, dan is alles responsive, in HD en met HTML5 en soepel javascript.

Zo simpel, zo schoon, en toch zo doeltreffend.

HET SMERIGE SERVER FILTER – IT SERVES YOU RIGHT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×