Schone schijnwerkloosheid

werkloosheid, uwv, jeugd, jongeren, arbeidsmarkt, werkervaring, cv, vacature

We lazen het weer eens in de krant afgelopen week: de werkloosheidscijfers dalen. Bijna stonden we op de bank te juichen, want dit leek uitstekend nieuws voor onze generatie. Eindelijk zouden we weer aan de bak kunnen komen en aan onze pensioenopbouw gaan werken. Maar opeens was er het inzicht: dit heugelijke nieuws is helemaal niet heugelijk voor ons. Wij hebben deze catastrofe zelf veroorzaakt. Met onze uit de hand gelopen bijbaantjes hebben wij namelijk allang een volwassen baan voor onszelf gecreëerd, zodat we die werkloosheidscijfers van de pas-afgestudeerden kunstmatig laag houden.

Wie zijn wij?

Wij zijn de schone schijn-werknemers. Wij voelen ons werkloos, terwijl we gewoon een baan hebben.

En met ons vele anderen. Een groot deel van alle afgestudeerden in de sociale-, politieke- of culturele hoek komt niet te werken in eigen sector en werkt waarschijnlijk onder zijn of haar niveau.

En met onze goede bedoelingen (‘alles beter dan op de bank zitten’) zitten we lekker met zijn allen verhuld als ‘werknemer van de maand’ de schone schijn op te houden. Terwijl we verkondigen dat we ‘niet mogen klagen’, ‘liever iets dan niets doen’ en ‘het superinteressant vinden om eens in een sector rond te kijken waar we nog nooit van gehoord hadden’, doen we ons uiterste best onze wanhoop te ontkennen. En daar kunnen we best wel wat steun bij gebruiken. Bijvoorbeeld van elkaar.

De vakbond voor schone schijnwerkloosheid

Daarom verzoeken wij iedere schone schijnwerkloze zich aan te sluiten bij onze vakbond: de vakbond voor schone schijnwerkloosheid.

Bij onze vakbond kun je niet alleen een stem krijgen in het maatschappelijk debat, maar ook steun vinden en tips uitwisselen om de schone schijn op te houden en tot CV-waardige activiteit te promoveren.

Hier alvast een paar tips die binnen de vakbond zoal worden uitgewisseld om je schone schijn op te houden:

  • Zeg nooit: ‘Ik kopieer dus eigenlijk de hele dag’, maar: ‘Ik ben bezig met het aansturen van geautomatiseerde output.’
  • Ontwikkel je uitgebreide kennis van kantoorartikelen en ervaring met het oplossen van problemen.
  • Wanneer je iets niet goed doet, zeg dan nooit dat je te dom voor iets bent, maar juist dat je te slim voor iets bent.
  • Nooit ook maar iets in je werk een uitdaging noemen.
  • Altijd de schuld geven aan de economie, en niet aan jezelf of jouw keuzes. Zeg met intelligente blik iets over Basel II-akkoorden en Belastingparadijs Nederland.
  • Maak iedereen jaloers door erop te wijzen dat het helemaal niet erg is om vijf stages te lopen, omdat ‘de stage’ eigenlijk de ideale baan is: je mag bij alles meekijken en je eigen projecten ontwikkelen, maar neemt geen enkele verantwoordelijkheid.
DE VAKBOND VOOR SCHONE SCHIJNWERKLOOSHEID – WIE ZIT ER NOU NOG BIJ EEN VAKBOND?

werkloosheid, vakbond, jeugd, jongeren, werkervaring, bijbaantje, belastingparadijs, CV, UWV, SER, 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×