De voorspelling: popmuziek 2015

popmuziek, kane, bono, kanye west, 2015, voorspelling, jazz, madonna, bob dylan, top 2000, dotan

Het was een dubieus muzikaal jaar. De beste plaat van ‘The War on Drugs’ is eigenlijk een greep naar het verleden en als de vernieuwing van Mr. Probz, Armin van Buuren en Taylor Swift moet komen was het treurig gesteld. Helaas is er ook nog steeds niet afgerekend met de banjo’s. In 2014 lijkt niemand het geleerd te hebben. Onze voorspellingen voor 2015:

Januari

In de nasleep van de Top 2000 blijkt opnieuw dat de hartverwarmende berichten van sentimentele luisteraars en de warme en melancholische klanken van weleer het kwik met 2 graden heeft laten stijgen. Daardoor is er weer geen Elfstedentocht.

Februari

Heel Nederland bedrijft synchroon de liefde op Home van Dotan om er nu eens en voor altijd vanaf te zijn. Dit blijkt succesvol, dus dit wordt meteen een week later herhaald maar dan op Waves van Mr. Probz. Dit lied heeft echter geen cadans en iedereen valt voor het hoogtepunt in slaap.

Gelukkig komt de verfilming van 50 Shades of Grey uit. Met een titelsong van Toni Braxton, een stomende re-release van Unbreak My Heart.

Bob Dylan overlijdt vlak na het uitkomen van zijn album ‘Shadows of the Night’ met covers van Sinatra, maar dan boeit het niemand meer.

Maart

Het nieuwe album van Madonna ontsnapt wederom volledig aan het publieke oog, want Kanye West  brengt een uplugged album uit. Zo hebben we hem nog nooit gehoord. Dit leidt tot lovende kritieken uit voorheen sceptische kringen.

Kane komt toch weer bij elkaar. De break-up in december 2014 was eigenlijk bedoeld als publiciteitsstunt voor de Top 2000, maar totaal mislukt. Ze zetten de bekende weg weer in. Als de eerste noten van ‘Rain Down On Me’ opnieuw klinken, slaakt Nederland een zucht.

April

De tweede Koningsdag is geen groot succes. Willem-Alexander wil zelf een muzikaal cadeau teruggeven aan het volk maar slaat de plank volledig mis met de keuze voor een klassieke compositie. In een knieval voor het volk laat hij John Ewbank er toch een meeslepende tranentrekker van maken. Guus zingt, het volk is blij.

Mei

AC/DC staat in de Gelredome. Helaas is er dubbele boeking met Symphonica in Rosso. Marco Borsato is de beroerdste niet en doet de backing vocals bij Whole Lotta Rosie. Tijdens het Eurovisie Songfestival zingt Trijntje per ongeluk (You’ll Never) Walk Along. Lee Towers vindt het niet zo erg, want Trijntje wint het net niet van Onno Hoes die meedoet voor Duitsland.

Juni

Deze zomer zijn er afgezien van de Tour de France geen grote sportevenementen. Omdat er nu geen sportprogramma’s zijn om hitjes van eigen bodem mee te promoten heeft dit direct zijn weerslag in de Nederlandse muziekscene. Eeuwige aanstormend talent Kleinindustrie breekt daarom opnieuw niet door, ondanks de tomeloze pogingen van hun tourmanager om Tom Egbers aan de telefoon te krijgen. Maar niet getreurd: juni wordt een de maand voor ouderwets goeie rockmuziek.

Juli

Er is verrassend genoeg geen pompend zomerhitje dit jaar. Dit komkommermoment is voor Kane de uitgelezen kans om er nu toch echt mee te stoppen. Dit lukt.

Door het uitblijven van een zomerhit, wordt dit de zomer van de Jazz. We knikkebollen in het begin nog wat stijfjes, maar hebben aan het eind van de zomer de knippende vingers, nonchalante houding en intelligente blik volledig onder controle. Het najaar is veelbelovend.

Augustus

Lorde blijkt toch een vrouw van vijftig te zijn.

September

U2 speelt Ziggo Dome, maar Bono kan deze zwarte doos niet vinden omdat hij per se zijn zonnebril wil ophouden. Alle baby’s verwekt op Dotan’s Home worden geboren.

Oktober

De barkruk waarop Kanye West zijn unplugged album heeft opgenomen wordt door Leo Blokhuis voor een miljoen euro gekocht voor in het Top 2000 cafe.

Er is nog geen enkel nieuw gitaarbandje met slungelige jongens opgestaan dit jaar. Een bekende filosoof publiceert een traktaat over de teloorgang van de gitaarband als banaliteit van het zelf. Het wordt een laaiend succes dat toekomstige generaties zal insprireren.

November

Het blijkt toch weer een Bachjaar te zijn. In alle haast worden wat musicalsterren bij elkaar gehaald om bij De Wereld Draait Door een stuk uit de Mattheus Passion te zingen.

December

Hoewel Kane nu twee keer heeft aangekondigd te stoppen als band, blijkt Dinand Woesthoff op eigen houtje de filmmuziek van Star Wars: the Force Awakens te hebben ingeknauwd (nasaal ingezongen). Dit leidt tot lovende kritieken uit voorheen sceptische kringen.

Jaaroverzicht

Aan het eind van december 2015 maken we de balans op: we staan aan de poort van een jaar dat de muziekgeschiedenis voor altijd zal veranderen. In 2015 is een en ander op muzikaal vlak gaan borrelen, maar ook politiek, economisch, sociaal en seksueel staat de maatschappij op het punt te ontwaken. Nieuwe genres worden geboren, sterren komen bij elkaar, de nieuwe Beatles staan op. Het siddert, het beeft, mensen zoeken elkaar verheugd op.

2015 was zwanger, 2016 wordt de renaissance.

popmuziek, kane, bono, kanye west, 2015, voorspelling, jazz, madonna, bob dylan,  top 2000, dotan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required




×