Schuld-app

Vind je jezelf soms ook zo’n hufter? Terwijl je door de stad fietst en links en rechts vuile blikken uitdeelt, omdat iedereen je afsnijdt, rijd je tegen een rollator op. En omdat de rest van de wereld toch al tegen je was, kun je het niet onderdrukken om ‘waarom dan ook hier’ te schreeuwen, of bij minder karakter, te mompelen.

En als het kassameisje roept “De eerste uit de rij mag naar deze kassa”, ben jij er dan ook als de kippen bij om als eerste je halfje volkoren af te rekenen?

Stop jij weleens voor een voetganger op een zebrapad als je op de fiets zit?

Lach je lelijke mensen uit op internet?

Vind jij dat je recht hebt op harde, eentonige muziek, omdat je daar nou eenmaal de boxen voor hebt?

Is jouw blaas soms zo vol, dat hij het beste over de hyacinten van een alleenstaande vijftigjarige vrouw kan worden geleegd?

Ben je altijd net verzonken in je diepste REM-slaap als er een verse lading reizigers de trein binnenstapt en jij net zo lekker op je twee stoelen over je tas heen hangt?

Wij kunnen dit gedrag in ieder geval niet ontkennen. Wij zijn hufters, smeerkezen en misbaksels en daar willen we vanaf.

Alleen hebben we hulp nodig, want soms hebben we onze eigen hufterigheid amper door. We keken laatst geirriteerd naar de buurvrouw, omdat ze haar fiets op onze favoriete plek neerzette. We vonden het ook te smerig om onze gevallen baal wc-papier uit de drek op de vloer van het openbaar toilet te halen. Ook meenden we dat rood licht nou niet direct betekent dat wíj niet mogen oversteken.

Jawel, we hebben iets nodig wat ingrijpt voordat we compleet de fout in gaan.

Niet iets vrijblijvends: wij hebben angst en diepe schuldgevoelens nodig die ons verscheuren alsof onze eerstgeborene ons is afgenomen om kindsterretje in Turkmenistan te worden. Sociale druk, controle en schaamte om onszelf weer op het rechte pad te krijgen. We moeten publiekelijk aan de schandpaal worden genageld, als we op de fiets rakelings langs een voetganger over het zebrapad jakkeren. Én – dit is belangrijk – we moeten van te voren weten dat een sociaal cordon sanitaire ons boven het hoofd hangt.

De Schuld-app: elke keer dat jij weer een ethische grens overschrijdt, of dat jouw twijfelachtige karakter andere mensen het leven zuur maakt, krijgt je sociale leven ervan langs. Hoewel je Facebookvrienden misschien niet zien dat je voordrong, heeft je schuld-app dit meteen door en post op Facebook: “Ik ben een misbaksel, ik ben net voorgedrongen en heb het laatste saucijzenbroodje gekocht, terwijl een omaatje van 90 deze voor haar terminale kleinkind wou kopen.” Ook je Twitter, Pinterest, Instagram, of welk ander zelfverheerlijkend middel je ook gebruikt, wordt bevuild met je eigen wandaden. En dit is enkel wat er gebeurt met een first offender. Elke volgende daad wordt gestraft met een steeds erger bericht en zal uitmonden in groepsberichten op je whatsapp met door je schuld-app genomen foto’s en video’s van je hufterstreken. Als laatste, de ultieme online zelfkastijding: een automatische functie die al het nieuws op nujij.nl op al je social media deelt.

Schuld-app – religie is er niets bij

schuld, hufter, app, religie, social media, facebook, twitter, pinterest, instagram, protestant

Photo Credit: h.koppdelaney via Compfight cc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×