Ecoranjedag

In ons vluchtig Nederlands leven is er weinig tijd om stil te staan bij de mooie dingen. We rennen van hot naar her voor kortstondige bevrediging en lopen daarmee tegelijkertijd de hele wereld omver. We gebruiken, verbruiken en misbruiken. Als we zo doorgaan wordt Nederland het afvoerputje van desillusies, economisch afval en plastic: goede bedoelingen stromen bij Lobith het land binnen en eindigen als verzuurde FEBO-snackers op de tweede maasvlakte. Eco, eerlijk en emotie: we zijn ze kwijt.

We hebben symboliek nodig. Een groots gebaar waar elke Nederlander zich zonder te veel moeite achter kan scharen. Een vlag, een feest, een climax, een lied: alles in één moment samengebald.

Één dag in het jaar zouden we stil moeten staan bij elkaar, ons land en onze identiteit. Zouden we moeten nadenken over individualisme, consumentisme en duurzaamheid. Hoe gaan we om met elkaar, hoe gaan we om met onze spullen en onze economie? Hoe kunnen we elkaar helpen? Kan de één misschien gebruiken wat de ander op dat moment niet nodig heeft? En kunnen we nog zelf iets maken, authentieke producten en diensten vervaardigen, of zijn wij vervreemd geraakt van wat er groeit en bloeit in onze omgeving? Kunnen we laten zien dat we bij elkaar horen en meedoen in de samenleving? Kunnen we samen eenduidig kleur bekennen?

Waar Boer Zoekt Vrouw naar streefde, maar net niet wist te halen: holland in hart, maar dan niet voor de TV. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Laten we elkaar niet langer met de nek aankijken, maar eendrachtig de straat op gaan!

koningsdag, duurzaamheid, koninginnedag, zaklopen, koekhappen, willem alexander, maxima, koning, amsterdam, kingsday

Een compleet nieuw concept: elk jaar gaan we op 27 april – meteorologisch gezien de beste dag in het jaar voor onverwacht mooi weer – Ecoranjedag organiseren. We roepen iedereen in Nederland op om in Oranje gekleed de dag zo ecologisch en eerlijk mogelijk door te brengen. Verkoop je oude spullen, je zelfgebakken koekjes en kleed je gelijk aan je buurman: er zijn geen verschillen vandaag.

De circulaire economie staat op, cradle to cradle vindt zijn weg terug naar ons hart en de Oranje-identiteit is te lezen in het lachende gezicht van oma, moeder en kind. Consuminderen is het credo, wanneer heel Nederland zijn oude spullen buiten uitstalt om iemand anders gelukkig mee te maken.

Om te laten zien dat eten een schaars goed is op deze wereld, organiseren we spellen zoals koekhappen en snoepvissen. Het eten ligt niet voor het oprapen, maar moet op een ludieke manier worden verworven, zonder de urgentie van hongersnood uit het oog te verliezen. Het zaklopen wijst ons erop dat hindernissen ons niet weerhouden van duurzame mobiliteit.

Je zult niet de enige zijn die morgen de straat op gaat. Als je de afgelopen week de sociale media een beetje hebt gevolgd zul je zien dat meerdere mensen de ecoranjekoorts hebben. Dit innovatieve feest dat nooit eerder is georganiseerd is nu al een succes.

 

ECORANJEDAG – Daar sta je dan

koningsdag, duurzaamheid, koninginnedag, zaklopen, koekhappen, willem alexander, maxima, koning, amsterdam, kingsday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×