Onze Sjaal: Bér en Roos

Voor Onze Sjaal hebben we drie koppels in Amsterdam-Noord geïnterviewd. Twee buurvrouwen, een jong stel en twee buurmannen. Alledrie vertellen ze over Noord: de ontwikkeling van het stadsdeel, de mensen en de speciale plaats die het inneemt binnen de stad Amsterdam. Deze drie interviews kunnen jullie hier in de komende weken lezen. Vandaag het tweede interview met Bér en Roos. Lees hier het interview met Manja en Hannie.

BÉR EN ROOS

Om deze Onze Sjaal van Noord te overhandigen zijn we in de Jordaan. Ja, die yuppenbuurt inderdaad. Hier wonen Bér en Roos, op de duurste vierkante meters van Amsterdam, en dat terwijl ze veel liever in Noord zouden wonen. Bér heeft de sjaal gewonnen voor Roos. Hij reageerde als volgt op de prijsvraag:  “En niet in de laatste plaats omdat als ze zich in d’r vinger snijd, d’r echt puur Noord uit vloeit.”,

Roos is hier de echte Noorderling. Opgegroeid in Noord, steeds dichter naar het IJ toe verhuizend, baalt ze eigenlijk dat ze voor 15 euro midden in de Jordaan woont. “Ik heb ook nooit echt de droom gehad om in de Jordaan te wonen, maar dit is wel echt de kans om het mee te maken, dat is natuurlijk fantastisch.”

Dromen over Noord, midden in de Jordaan.“Misschien wil ik nog wel meer in Noord wonen omdat dit echt zo’n vissenkom is. Ik heb helemaal niet zoveel met privacy, maar het is gewoon een gevoel en dat heb je hier niet. Het is zo onhandig met die straatjes en het gedoe. En de mensen vind ik ook niet denderend leuk ofzo.”

“Er zijn waarschijnlijk ook heel veel niet leuke mensen in Noord”, voegt ze toe, “maar het heeft toch wel iets gezelligs.” Roos heeft een tatoeage van de IJveer op haar arm. “In Noord is het pontje wat je verbind met de stad, voor de andere kant is het juist de barriere om niet naar Noord te gaan. Ik vind het gewoon een bijzondere plek eigenlijk, en bijzonder dat het er is.”

In het centrum zijn de mensen die je op straat tegenkomt meestal toeristen en is de sfeer zo generiek als in elke wereldstad. De “ruis” van het centrum is minder aanwezig in de andere wijken van Amsterdam, vinden ze allebei. Misschien komt daar Roos haar wens vandaan om voor elke Amsterdamse wijk een gang te hebben, zoals in de film The Warriors: een identiteit voor de buurt. Onze Sjaal helpt ze dan in ieder geval aan een outfit voor Noord.

Maar het Noord waar Roos zich thuis voelt is wel aan het veranderen. Roos: “Het is wel logisch. Het zal er al wel keihard aan te komen. Ik vind het wel raar. Ik ben er natuurlijk opgegroeid en je hoort de hele tijd: Noord hoort niet bij Amsterdam. En dan opeens, is het wél ok. Zo’n hypocriet gedoe, maar het is ook logisch. Het is zo’n circulatie die overal gebeurt. Dat hou je gewoon echt niet tegen.”

Het was bijvoorbeeld een tragische dag toen de kraan op de NDSM werf werd afgebroken. Roos: “We hadden op een feestje bedacht dat we ons moesten gaan vastketenen met z’n allen. Maar dat is natuurlijk niet gebeurd, ja, omdat we gewoon een feestje hadden.”. Ze kunnen de gebeurtenis ook wel enigszins relativeren: “Bij Noorderlicht zei ik ook tegen iemand: ‘het is zo erg van de kraan’, maar hij zei: “ja, maar anders stort ie in”. Dus ja.”

Roos studeert sociologie, en heeft toevallig vakken gevolgd over Bureau Broedplaatsen en stedelijke ontwikkeling en dat zet je wel aan het denken over je eigen buurt. “Het is niet meer van iedereen”, zoals Roos het verwoord, “de mensen die het hebben gemaakt voelen zich er niet meer thuis”. Ook volgens Bér zit er een knagend randje: ”Ik snap dat het zo werkt en dat het ook zo zou moeten werken, maar ik heb iets op tegen dat je een heel sprankelend bruisend gebied neemt, waar veel energie is ingestopt, en dat je daar vervolgens op gaat incashen. Er zijn heel veel toffe initiatieven eigenlijk vanuit het niets ontstaan, en die eigen credibility, die coolheid daarvan, wordt vervolgens een soort urban chique.”

Ondanks deze veranderingen blijft de vibe in Noord uniek, vinden ze: “Ik heb het gevoel dat er meer gebeurd. Het publieke leven is wat meer op straat.” Weinig plaatsen in Amsterdam kennen de nostalgie van Noord met dezelfde geloofwaardigheid en levendigheid. De Bijlmer, Slotervaart en Oost zijn mogelijke kandidaten, maar hebben niet dezelfde unieke positie in de stad. Helaas wonen Bér en Roos nu nog even op stand in de Jordaan, maar met een beetje geluk kunnen ze binnenkort met het pontje en hun inboedel naar de overkant.

ber&roos1

One thought on “Onze Sjaal: Bér en Roos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×