Luisteren: podcasts

Soms besteed je zomaar een goed deel van je leven aan iets waar je eigenlijk nooit iemand iets over vertelt. Het beluisteren van podcasts blijkt ook nog eens zoiets te zijn dat je doet en vervolgens onmiddellijk vergeet. Daarnaast is het bepaald niet aan je af te zien als je er naar aan het luisteren bent, dus je moet wel heer erg opzichtig gewichtig gaan luisteren als je er punten op de intellectuele ladder mee wil scoren. Voor hetzelfde geld ben je naar Pitbull aan het luisteren.

Eindelijk: een heimelijke private lifestyle keuze waar je je niet voor hoeft te schamen.

Hieronder onze favorieten in Engels en in Nederlands:

EN

Amerikaans

1. This American Life
Hét instapmodel onder podcasts, en dan met kwaliteit: waargebeurde verhalen, fictie en onderzoeksjournalistiek rondom een thema. Na een tijdje is Ira Glass je beste vriend.

2. Snap Judgement
Verhalen met een mening. Fantastisch.

3. The Dinner Party Download
Alles wat je dit weekend moet weten over eten, muziek, geschiedenis en popcultuur. Lekker Amerikaans, lekker gezellig.

4. New Yorker: Fiction
Bekende schrijvers lezen korte verhalen van nog bekendere schrijvers voor. Perfect voor op vakantie en voorbijtrekkend landschap.

5. The memory palace
Afleveringen van 1 tot 15 minuten over het verleden. Om in die paar minuten die je op de trein staat te wachten weer wat zin in het leven te krijgen.

6. The Moth
Amerikanen vertellen waargebeurde verhalen zonder aantekeningen en doen dat verrassend vloeiend. Niet altijd even leuk, maar soms fantastisch.

7. Planet Money
Zo is economie in een keer leuk. Luister vooral de afleveringen terug waarbij ze het hele productieproces van een t-shirt onderzoeken.

8. The Bugle
Voor de transcontinentaal: een Brit en een Amerikaan die over het nieuws praten.

Brits

1. Thinking Allowed
Saaie, doch innemende, vent vertelt over sociale wetenschappen. Voor de liefhebber.

2. The Infinite Monkey Cage
QI op de radio, en als je niet weet wat QI is: britse humor en triviant. Alsof je een gesprek van een groep gevatte en intellectuele vrienden aan het afluisteren bent. (Overigens is No Such Thing As a Fish de officiele podcast spin-off van QI)

NEDERLANDS

1. Echt gebeurd
De beste anekdote die je vandaag gaat horen, in 15 minuten aan je verteld. Luister vooral naar de puberdagboeken. Ongemakkelijk herkenbaar

2. Plots
Nederlandse versie van This American Life die sinds dit jaar helaas niet meer wordt gemaakt, maar daarom niet minder leuk is.

3. 1 minuut
Verhalen en fragmenten van 1 minuut. Voor als je geen tijd hebt.

4. Luisterboeken / hoorspelen
Bij gebrek aan overweldigend aanbod in het Nederlands is het geen slecht idee om een luisterboek / hoorspel te proberen. Het Bureau, Bonita Avenue en De Spin kalmeren je elke ochtend weer als je zit te hijgen in de trein.

podcasts, this american life, snap judgement, echt gebeurd, plots, thinking allowed, the infinite monkey cage, the moth, new yorker fiction

One thought on “Luisteren: podcasts

  • 17 October 2014 at 04:55
    Permalink

    hallo Rutger & Cathelijneik heb jullie erinvrag met de auto naar iran gelezen heel erg leuk, wil eind sep richting iran met de auto, had paar vragen hier over.ik weet het niet hoe ik met jullie kan in contact komen daarom schrijf ik deze mail naar jullie, hoop dat ik wat reactie hier over krijggroetjes rasha

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×