Lezen: boeken

Nu Polare langzaam ten onder gaat in een zee van bol.com, e-boeken en belabberde naamkeuze, weet niemand misschien nog waarom het zinvol is om een boek te lezen.

We missen de tijd dat je gewoon nog een boek kon lezen zonder dat je ongemerkt onderdeel was van een campagne voor cultuurbevordering. Ooit las je een boek omdat het goed is, of voor vermaak, of tegen verveling. Het is er helaas niet meer bij. Als je een boek leest, dan moet het wel ergens goed voor zijn, of je moet het uit medelijden doen: iets in stand houden wat al lang een verloren zaak is. Net zoals de panda het symbool is geworden voor die goeie ouwe natuur, is het boek een symbool geworden van die goeie ouwe vrije tijd.

Voor de aanhangers van dit levensbevorderend lezen is vooral het ‘helend lezen’ heel populair. Typerend is het boek ‘The Novel Cure’. Dit vertelt je welk boek je moet lezen om van je kwalen of levensproblemen af te komen: The Postman Always Rings Twice tegen apathie en Brontë tegen liefdesverdriet. Ook de Nederlandstalige website ‘De Culturele Apotheek’ heeft een oplossing voor alledaagse kwalen in de vorm van literatuur. Zo kun je niet alleen het feit dat je leest, maar ook je romankeuze verdedigen. ‘Leuk’, ‘goed’, ‘lekker’ en ‘gezellig’ is namelijk niet meer genoeg. Daarnaast blijkt ook nog eens dat lezen je empathisch vermogen bevordert. Zo wetenschappelijk en aannemelijk als dit argument klinkt, kun je dit argument gebruiken als je op heterdaad wordt betrapt met de nieuwe van Kristien Hemmerechts in je hand. Alleen of het nu een eigenschap is waar je veel aan hebt, behalve voor het lezen van nog meer boeken, betwijfelen we nog een beetje.

Dus voordat je weer terugvalt in een diepe depressie, omdat je niet genoeg en geestbevredigend leest,  laten we gewoon eerlijk zijn: het lezen van een boek helpt je in geen enkel opzicht verder. Dus ga iets leuks doen. Lees bijvoorbeeld een goed boek.

 

LEZEN – BAAT HET NIET DAN SCHAADT HET NIET

 

lezen, boeken, polare, eci, boekhandel, e-book, novel cure, culturele apotheek, empathisch vermogen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×