De voorspelling: popmuziek 2014

Afgelopen jaar hebben we vooral geluisterd naar liedjes over feestjes, bijna-seks en de kringloop. Dit alles werd omlijst door vrouwen met grote uithalen en de laatste ho heys en banjo’s die we voorlopig gaan horen. Dit jaar zal er namelijk keihard worden afgerekend met de folkmuziek.

Dit zijn onze overige voorspellingen:


Januari
In 2013 is er nogal lafjes met een halfslappe piemel over seks gezongen. Robin Thicke, Justin Timberlake, Pharrell en Daft Punk waren steeds bijna lucky, maar toch net niet. Blote tieten in je clip verbloemen die muzikale anti-climax niet. Deze januari zal de popmuziek dan eindelijk echt op stoom komen en weer eens fatsoenlijk over expliciete seks gaan zingen. Overigens brengt Limp Bizkit deze maand ook een nieuw album uit, meer Behind Blue Eyes dan Nookie.

Er zijn ook nog Grammy’s. Boeiend.

Februari
In februari komt Ed Sheeran eindelijk met zijn nieuwe album. Hij wilde het album eigenlijk al in januari uitbrengen want hij gaat over seks zingen, maar ook voor Ed is het even opstarten in het nieuwe jaar. De plaat gaat zorgen voor lovende kritieken vanuit voorheen sceptische kringen: eindelijk de bevrijding voor de bakvissen. Ed Sheeran wordt het icoon van de nieuwe seksuele revolutie.

Maart
Deze maand, tegelijk met de ondergang van de Opzij, wordt het de feministen opeens duidelijk dat het voorbij is met schreeuwende vrouwen. Terwijl Ed Sheeran zijn piemel laat zien op televisie, besluiten Katy Perry, Miley Cyrus, Rihanna en Lily Allen gezamenlijk abrupt te stoppen met de uithaal in het refrein. Vrouwen in de popmuziek worden in 2014 alleen maar muzikaler en experimenteler. Dit leidt tot lovende kritieken uit voorheen sceptische kringen.

Het nieuwe album van The War on Drugs komt uit.

April
Nadat Ordinary Love al ter herinnering van het overlijden van Nelson Mandela prematuur is uitgebracht, zal het langverwachte album van U2 noodgedwongen in april verschijnen, omdat belangrijke wereldleiders bij bosjes heengaan dit jaar. Met de onfortuinlijke Desmond Tutu als eerste slachtoffer.

MTV VMA’s: Pitbull wordt per ongeluk gekroond tot King of Pop. Dit leidt tot lovende kritieken uit voorheen sceptische kringen.

Mei
In deze maand wordt Miss Montreal verward voor Ilse de Lange. Na een lang twittergevecht en DNA-onderzoek is het toch Ilse de Lange die samen met Waylon naar het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen vertrekt.

Onverwacht doet Tooske mee voor Duitsland en wint. Dit leidt tot lovende kritieken uit voorheen sceptische kringen.

Juni
Er wordt heel bijzonder en voorheen onbekend materiaal van Michael Jackson gevonden op een USB-stick. Dit album genaamd ‘The Shower Sessions’ verkoopt zeer matig. Nadat bekend wordt dat ook de Spotifyluistercijfers tegenvallen beginnen de trouwe Michael Jackson fans een petitie om meer luisteraars te krijgen, zonder succes.

Het WK voetbal in Brazilië zorgt voor een stroom ludieke nummers van BN’ers. De samenwerking tussen Patty Brard in carnavalskostuum en Kees Driehuis als Cristo Redentor wordt het grootste hitje.

Juli
Het laatste album van Lady Gaga blijkt totaal ondergewaardeerd. Waar de hype voorafgaand aan de release in 2013 een grote anti-climax bleek, wordt nu duidelijk dat het wel degelijk een geniaal album is.

Pharrell Williams gaat dood. Nu moet iedereen weer zelf muziek gaan maken.

Kanye West brengt een nieuw album uit. Voor zover er nog sceptische kringen zijn, komt hier lovende kritiek uit. Het wordt voor Kanye West onmogelijk een slecht ontvangen album te produceren. Dit heeft artistieke consequenties en leidt uiteindelijk tot een scheiding met Kim Kardashian. Jammer.

Augustus
Er is een nieuwe indieband met jongens en meisjes van 12 jaar oud. Ze worden heel populair. Pitchfork geeft hun debuutalbum een 10 en ze staan op Lowlands.

Een andere grote sensatie in Nederland is de Amsterdamse band Kleinindustrie. Gijs Staverman draait hun single ‘Pretty Pretty Pretty Boy’ helemaal grijs op Radio 2.

September
De sequeltrend valt nu pas op. Artiesten krijgen door dat een succesvol tweede album vaak lastig is en maken daarom maar gewoon een sequel op een grote hit. Celine Dion met My Heart Will Go On and On and On, Bob Dylan met The Times They Are a-Changin’ Again, Britney Spears met Oops, I did it again (again) en the Rolling Stones met Paint It Black Two zijn grote hits van 2014.

Oktober
Ook nu weer aan het eind van het jaar een opleving van Franse hitjes. Niet langer zorgen de Fransozen voor een zwoele zomer, maar brengen ze ons wat warmte in de wintermaanden. Ramses Shaffy krijgt zijn eigen musical. De vertolking door Valerio blijkt een aangename verrassing voor de Nederlandse muziek- en theaterwereld. Matthijs van Nieuwekerk noemt het ‘verfrissend’ en Paul de Leeuw doet een persiflage.

November
The Hunger Games: Mockingjay pt. 1 komt in de bioscoop. De soundtrack van deze film is een instant hit. Justin Timberlake blijkt er de hand in te hebben en direct van de Braziliaanse hit Leki Leki te hebben gejat.

December
Giel Beelen doet een publiek mea culpa tijdens een van zijn zwakkere momenten in het Glazen Huis. Door zijn obsessief promoten van singer-songwriters in zijn snel uit de grond gestampte mediaimperium bestaat er al snel geen enkele band meer in Nederland, behalve the Golden Earring. Leo Blokhuis is ziek tijdens de top-2000. Of hij is er ziek van. Dat wordt pas duidelijk in 2015.


Dit is onze voorspelling voor het muziekjaar 2014. Ben je benieuwd wat er gaat gebeuren op film-, politiek- sport- of wetenschapsgebied? Laat het ons weten en we zullen je vertellen wat je te wachten staat.

 

One thought on “De voorspelling: popmuziek 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×