De 50 argumenten voor en tegen Zwarte Piet

Deze week een database voor iedereen die zich wil mengen in de discussie.

Wat is er al gezegd, wat wordt er gezegd en wat valt er nog te zeggen? Nederland heeft gesproken.

Met dank aan nujij.nl, geenstijl.nl, vk.nl, telegraaf.nl en enkele vormen van social media, een overzicht van de argumenten:

(Overigens leuk dat je op deze post terecht komt. We hopen dat je zelf ook nadenkt.)

____________________________________________________________________

1. Racistisch eten:
“Blankelak, blankevla, negerzoenen, jodenkoeken, blankenham, ook verboden ?”

2. Ken je klassiekers:
“Ga eerst eens in de geschiedenis boeken gaan lezen hoe zwarte piet ontstaan is. En kom dan naar buiten met het juiste verhaal.”

3. Ontkenning:
“Een witte baas, met honderd zwarte slaven heeft wel degelijk een racistisch tintje. Maar aangezien men in Nederland toch al een hekel heeft aan alles wat niet Nederlands is, is het moeilijk om dit te accepteren, en voelt het alsof ze verliezen.”

4. De inpackt:
“Schijnbaar vergeten ze bij de VN wat de inpackt is van het afschaffen van dit kinderfeest. Zowel maatschappelijk als economische. Bedenk maar eens wat er allemaal moet verdwijnen om dit feest te verwijderen uit de Nederlandse cultuur.”

5. Zwart is zwart:
“Eerder liet Rutte nog weten dat het geen taak van de overheid is om het Zwarte Piet-debat te beslechten. Volgens de premier staat het iedereen vrij om een witte piet op te voeren, maar hij wees erop dat het hulpje van de Sint volgens de overlevering altijd zwart is geweest. „Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen.”

6. Slavendiscriminatie:
“Waarom ben je alleen een slaaf als je zwart bent? Dat is pas discriminatie!”

7. De kosmopoliet:
“Als Nederlander in het buitenland, met een zeer internationale vriendenkring, schaam ik mij als ik het Sinterklaasfeest uit moet leggen. Als je hier met een beetje afstand naar kijkt, kun je niet anders dan inzien dat Zwarte Piet een racistisch stereotype is.”

8. De schoorsteen:
“Zwarte piet is gewoon zwart van het door de schoorsteen naar beneden kruipen, om de pakjes af te leveren. niks geen racisme en volgens mij zien kinderen het ook zo.”

9. Sint-Nicolazen te over:
“De historische Nicolaas uit Myra of die van de kerkelijke traditie is niet zomaar dezelfde persoon als de Sinterklaas van het kinderfeest. Er bestaan wereldwijd heel veel nicolaas-tradities, waarbij de meeste zonder zwarte Piet.”

10. Dé oplossing:
“Er is een simpele oplossing , het éne jaar een zwarte sint en een onnozele witte piet en het ander jaar omgedraaid.”

11. In de zak:
“Wie zich gediscrimineerd voelt moet zijn of haar spullen pakken en terug gaan naar het land van herkomst!!!”

12. Slaven en acrobaten:
“Men maakt hierbij geen onderscheid tussen Sint Nicolaas en Sinterklaas.Sint Nicolaas had inderdaad zwarte slaven in dienst.Sinterklaas daarintegen is een door nederland verzonnen kindervriend met acrobatische helpers!”

13. Zwartkijkers:
“Ga je bezighouden met echte problematiek…”

14. Kinderfeest:
“Geloof me sinterklaasfeest is een kinderfeest en die kinderen denken daar echt niet aan… Die zien zwarte piet juist liever dan sinterklaas want zwarte piet is cool, jong en atletisch en deelt de kadootjes uit…”

15. Uitkering:
“Geen recht op een uitkering meer want het is slavernij om iemand te verplichten voor je te werken.”

16. Positieve discriminatie
“IF ANYTHING AT ALL dan is het positieve discriminatie… het zou pas echt discriminerend worden als ze begonnen te stelen.”

17. Sinterklaas als stereotype:
“En ik vind dat we nu ook met z’n allen een punt moeten gaan maken van de volgende zaken: WAAROM IS SINTERKLAAS DAN WIT en saai?! lekker stereotyperend voor blanke mensen!!!!”

18. Interpretatie:
“De symboliek van Sinterklaas krijgt een zware emotionele interpretatie opgelegd. Historisch onderzoek naar deze traditie kan nuchter stemmen. Maar zulk onderzoek heeft ook een traditie: te lijden aan over-interpretatie.”

19. Amsterdam:
“Het zou heel prettig zijn dat Amsterdam en alles wat zich daarmee verbonden voelt, de rest van het land vanaf nu niet meer lastig valt met deze discussie. Iedereen buiten Amsterdam schaamt zich steeds meer voor deze onzin.”

20. Het gore lef:
“Waar halen ze het lef vandaan om te klagen over een traditie die al honderden jaren oud is.”

21. Ramadan:
“Stop dan ook met ramadan feesten dit kinderfeest moet gewoon blijven!!!”

22. Verkleedpartijtje:
“90% van de kinderen wil als Zwarte Piet verkleed zijn, en maar 10% als Sinterklaas.Tienduizenden kinderen bewijzen elk jaar dat er geen sprake is van racisme.”

23. Oorbellen & rode lippen:
“Zwarte piet is zwart ja door het roet van de schoorsteen en die oorbellen hebben daar niks mee te maken. Of hebben alle negers gouden oorbellen en rode lippenstift op? Wil je dat suggereren?”

24. De sympathieke kindervriend:
“Met ons Sinterklaas leren kinderen dat mensen met een donkere huid sympathieke kindervrienden kunnen zijn.”

25. Het suikerfeest:
“Schaf dan ook het suikerfeest af want dat is niet tof richting diabetici!”

26. De modelsinterklaas:
Misschien wordt zo steeds duidelijker dat Sinterklaas nu niets meer met oude racistische of godsdienstige tegenstellingen te maken heeft? Dat die aardige blanke met zijn vrolijke zwarte vrienden model is geworden voor een maatschappij, waar ras, denken of afkomst niet meer verdeelt?

27. De pedopriester:
“Als ik bezwaar zou hebben dan was het tegen de goedheiligman zelf, vertegenwoordiger van een niet al te brandschone kerk. Daar zou je als kind ook heel bang voor moeten zijn.”

28. De crisis:
“Gaat de economie nog verder naar de klote.”

29. Het kerstdiner:
“Herkenbaar! Járen geleden stelde ik op mijn werk voor om het kerstdiner te schrappen. Ik wilde elke dag van het jaar met mijn (best leuke) collega’s samen heel copieus eten, maar niet op een kerstdag (immers: ‘vreten op aarde’ in plaats van de kerstgedachte ‘vrede op aarde’). Het enige tegenargument dat ik hoorde, was: “Het is toch gezellig…’ “

30. De realist:
“Niet alles in het leven kan precies zo gaan als ieder individu dat graag wilt.”

31. Het kan ook leuk blijven:
“Wat gek dat anderen steeds denken dat kinderen géén neger zien in zwarte piet. Waarom voelen de donkere kinderen die ik ken zich dan wel voor gek gezet? En waarom reageren zoveel Surinamers op tv zo gekwetst? En waarom worden mijn kinderen op straat voor de grap aangesproken als zwarte piet, terwijl ze niet verkleed of geschminkt zijn? Die constante ontkenning is veel erger dan het sinterklaasfeest zelf, want dat vind ook ik harstikke leuk! Met een paar aanpassingen kan het toch leuk blijven?”

32. De slaaf:
“Zwarte Piet een slaaf? Heb je ooit een slaaf, in fleurige kleding, lachend kado’s & snoep zien uitdelen met een veer op z’n pet?”

33. De falsificatieplicht:
“Mensen die zwarte piet in stand willen houden berichten van geen argumentatie tegen de tegenpartij alleen als gevoel heeft dat het racistisch is terwijl er geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor is. De partij die iets wil veranderen moet met fatsoenlijke argumentatie komen, niet de andere! Overigens bizar dat de tegenstanders zoveel aandacht krijgen. Dat aantal is kleiner dan het aantal sgpers in nl. Hun ook maar gelijk geven?”

34. Dit zegt genoeg:
“Syrië heeft chemische wapens, Iran kernwapens, wij hebben Zwarte Piet en worden het hardst van allemaal aangepakt door de VN. Zegt genoeg.”

35. Pepernoten <3:
“Dat gepraat over Sinterklaas, Zwarte Piet en de VN…. Ik heb gewoon zin in pepernoten <3”

36. De mening:
“Ondertussen worden er jonge kinderen omvergeschoten in andere landen en de VN buigt zich over blanke mensen die verkleed gaan als zwarte mensen. Als een donker persoon zich blank zou kleuren, mag die dat van mij doen hoor. T zal mij niet weerhouden om te werken en van mijn vrienden en familie te houden. Dacht toch dat dat het belangerijkste is in het leven. Maar schijnbaar zijn racistische opvatting zwaarder wegend dan dood en verderf in het midden-oosten.”

37. De omgekeerde wereld:
“In mijn dorp werd Sinterklaas vroeger gespeeld door een blank geschminkte Antiliaan. Is dat misschien een oplossing?”

38. De partij van de dieren:
“Dan ook maar stoppen met kerstman die laat z,n dieren ook werken stel gekken.”

39. De persoonlijke aanval:
“Het is mij duidelijk dat dit mens zo snel mogelijk van dit onderzoek gehaald moet worden.”

40. Zie de maan schijnt door de tralies:
“Zwarte Piet de illegaliteit in drukken dat is pas discriminatie.”

41. De VOC-mentaliteit:
“Steek die dikke vinger maar op mensne, dat is de VOC mentaliteit die nu ff nodig is”.

42. De gedeelde horizon:
“Zwarte Piet draagt de waarden van vrede en solidariteit tussen generaties en binnen families uit en draagt door verzoening en naastenliefde bij aan de culturele diversiteit en vriendschap tussen mensen en verschillende gemeenschappen.”

43. Wij hebben het ook niet makkelijk’:
“De kerstman is een neppe parodie op Sint Nicolaas, en dat is dus kwetsend voor onze cultuur. Daar staat de UN nooit bij stil.”

44. Het hogere doel:
“Het is een pressiemiddel vanuit Brussel om Nederlanders een bepaalde hoek in te drukken, waarschijnlijk met een hoger doel. In elk geval is het van de zotte en Nederland zal niet wijken voor deze schadelijke terreur vanuit de regentenzetels die ergens in Brussel huizen.”

45. De ervaringsdeskundige:
“Hallo zeg….ik ben zelf gekleurd en van surinaams afkomst.onzin…hoever kun je doordraven.b.s. tis en blijft altijd een kinderfeest.nix met slaverij te maken punt.ow, mensen die denken dat t zo is..ga aub terug naar land van herkomst.integratie werkt blijkbaar nie.mn kids zijn dr dol op.en ja…ook ik ben wel s zware piet geweest.boeie…dus mn reactie iz zelfde als braboneger op facebook.einde discussie.”

46. Sinterklaas en het nieuwe werken:
“Slavernij is onvrijwillig. Zwarte pieten stralen niet uit dat ze hun werk onvrijwillig doen, integendeel! . Sinterklaas is eigenlijk een zeer moderne werkgever, met al die donkere mensen in dienst. Daar kan de gemiddelde werkgever bij sollicitaties een voorbeeld aan nemen!”

47. Henk Westbroek:
“Het enige argument van het zwarte kamp dat wat mij betreft hout zou snijden is dat Henk Westbroek mogelijk weer gaat zingen als Piet niet meer zwart is.”

48. De achterblijver:
“Ik ben natuurlijk wat achter gebleven t.a.v. de laatste ontwikkelingen van onze zwartepieten, maar ik heb altijd de gedachte gehad dat deze zwartepieten zwart waren door dat zij via de schoorsteen naar binnen kwamen, en dat de hoeveelheid roet dusdanig was dat dit er na een jaar er nog gewoon opzat.”

49. Haal een jonko:
“Stop met zeuren over zwarte piet en haal een jonko, we zijn in nederland hoor stelletje debielen.”

50. Constructief discussieren: :
“Blij om te zien dat deze discussie eindelijk ook op het juiste niveau wordt gevoerd op basis van feiten.. Nu kan echt niemand meer er omheen.”

17 thoughts on “De 50 argumenten voor en tegen Zwarte Piet

 • 9 June 2014 at 12:58
  Permalink

  Aangaande, het is inderdaad een traditie of dit nu voorgezet moet worden is deel2.

  Op Pschychologisch vak hoort dit gewoonweg verboden te worden.

  Waar ook als het als een laste dient voor een deel van de maatschapij. Dit gewoon verboden zou moeten worden.

  We hebben het hier niet over kern energie of uit laat stoffen waar we gewoonweg niet omheen kunnen.

  Reply
 • 5 July 2014 at 08:30
  Permalink

  Zoals iedereen weet, is Spanje een tijd overheerst door de Moren. Alhambra is daar een voorbeeld van.
  De kleding van de zwarte Pieten lijkt op de kleding van Sinbad de zeeman. Noord Arikaans, 1000 en 1 nacht kleding.
  Sinterklaas had dus Moorse hulpjes. Heeft niets te maken met negers.
  Zwart van de schoorsteen, oorbellen ( iedere zeeman had vroeger oorbellen in om in een vreemd land zijn begravenis te kunnen betalen.
  Mevr. Van de VN heeft een dubbele agenda. Zij wil geld loskrijgen voor oud-slaven loskrijgen. Dan moet ze dus wel kunnen aantonen dat Nederland wel heel erg dicrimineerd. En zo een kinderfeest om zeep helpt.

  Reply
 • 9 August 2014 at 08:42
  Permalink

  Het slaat helemaal nergens op dat hij weg moet. Het is een nederlandse traditie, als er hier mensen het land binnenkomen zullen ze zich moeten aanpassen aan ons feest. Stel, nederlanders verhuizen naar een land, ik weet zeker dat ze daar geen feest afschaffen vanwege ons. Als jij dan problemen hebt met een.feest, is dat jouw probleem. Ze zullen er niks aan veranderen. Het is een KINDERFEEST en zwarte piet is zwart door het ROET VAN DE SCHOORSTEEN en NIET DOORDAT HIJ UIT AFRIKA KOMT.

  Reply
 • 15 August 2014 at 14:02
  Permalink

  Het Sinterklaasfeest is een oeroud Hollands kinderfeest. Ik laat niet toe dat dit door welke instelling, ras of religie dan ook zal worden verpest. Door mensen die hier niet eens geboren zijn en niets weten van onze Nederlandse tradities. Geen enkele instelling religie of ras, heeft hierin het recht om dit te veroordelen. Die gene die op dit kinderfeest commentaar heeft moet eerst maar eens er voor zorgen dat zij hun land van herkomst op orde krijgen. Ze ontvluchten hun eigen land en proberen daarna hier in ons land het voor het zeggen te krijgen. En dan nog proberen onder het mom van het woord racisme dit prachtige Sinterklaasfeest voor onze kinderen om zeep te helpen. Met argumenten over ons Sinterklaaskinderfeest waar ze helemaal niets vanaf weten. Ze moeten god danken dat wij Nederlanders hun hier hebben toegelaten om humanitaire redenen. Maar als ze eenmaal hier zijn proberen zij hun wetten en gebruiken en meningen en religies op te leggen aan ons Nederelanders. Het kan niet zo zijn dat zij het hier in ons land het voor het zeggen krijgen over het wel en weze van ons Nederlanders. Ga dan terug naar je eigen land en val onze tradities niet aan, waar geen enkele bijbedoeling van racisme in zit. Nog even en wij Nederlanders zijn gast in eigen land. Ik heb genoeg van al jullie commentaren, maar wees blij dat wij jullie gastvrij hebben opgenomen in onze samenleving.

  Reply
  • 12 October 2014 at 09:09
   Permalink

   Het is en blijft belachelijk dat blanke mensen zich zwart sminken, en om niet de indruk te geven dat er zwarte mensen mee bedoeld worden bruin,(ik ben bruin) En om niet de indruk te geven dat er bruine mensen mee bedoeld , getint sminken,(er zijn zoveel getint) en om niet de indruk te geven dat er getinte mensen mee bedoeld worden , dan komen we op het punt dat er helemaal geen smink wordt gebruikt, dan is het uiteindelijk duidelijk, dat het een feest is van de blanke huidskleur, en sinterklaas en zn knecht(ander woord voor slaaf) Wordt dan gewoon Sinterklaas en zn Vriend, duidelijk? Dan hoeven er toch niet zoveel huilende blanke tradities vierende mensen te zijn? Gewoon doorgaan met sinterklaas en zijn vriend, de vraag of ik hier ook aan mee wil doen als bruine?….NEE!

   Reply
 • 31 August 2014 at 17:21
  Permalink

  1. zwart van het roet
  2. slaven? in zulke mooie kledij???
  3. Piet is toch echt een puur Hollandse naam
  4. Als er straks alleen nog maar blanken in het gevolg van de Sint meelopen is dat dan ook discriminatie?
  5. hoe zit het dan met jodenkoeken, blanke vla, huzarensalade, boerenjongens?
  6. waarom laten we toch altijd onze oren hangen naar de grootste schreeuwers die de kleinste achterban hebben?
  7. Plaats de banner en oproep voor het behoud van Zwarte Piet op je blog of FB: http://www.bloggen.be/wetenswaardigheden/

  Reply
 • 15 October 2014 at 18:33
  Permalink

  Als Nederland een beschaafd land zou zyn dan zouden de propieten zich 10x bedenken en niet als een kip zonder kop kakelen en goed zien wat er wordt bedoeld met piet van deze TUD. Het is , ja zeker een kinderfieestje maar de volwassenen maken een farce van. Want waarom moeten de pieten een kroeskop hebben en rode dikke lippen? Het waren toch moren zoals voorgaanden zeggen??nu, zoals een voorgaander ook zegt: ga de geschiedenis eerst opzoeken voor er ‘ geblaat’wordt. En dan zal je zien dat Sinterklaas zeker niet zo werd gevierd met piet zo gekleed. En dit heet niet racisme MAAR: PESTEN! En DAT DOEN DE VOLWASSENEN! De beschaving is VER te zoeken in Nederland: net een ongelikte BEER.

  Reply
 • 15 October 2014 at 19:40
  Permalink

  Laat ik beginnen met een vraag: in welk jaar leven we nu? Ja echt 2014! Zwarte piet was VROEGER een manier om kinderen bang te maken om gestraft te worden bij ongehoord gedrag, ja dít is discriminatie, maar die kinderen kenden toen mensen met een andere huidskleur alleen als wildemensen en gevaarlijke, nu niet meer. Nu zijn het vrolijke mensen die de blanke sint nicolaas willen helpen met het blij maken van kinderen. Sommige zeggen ze zijn zwart van roet, maar ook gaat het verhaal ze zijn zwart vanwege dat geschiedenisverhaal. Dit houdt dus in dan de zwarte piet van enge man/vrouw naar grootste kindervriend is ‘gepromoveerd’. Ook op school wilde iedereen altijd zijn pietendiploma halen, ik was zo trots als ik hetzelfde was als zwarte piet! Sinterklaas boeide me niet eens. Waarom voeren vele volwassenen deze discussie eigenlijk als het hét feest van de kinderen is, waar is onze mening? Oja volgens mij is sinterklaas niet onderdrukt door de kerstman, want ze zijn hetzelfde alleen is de kerstman door coca cola(volgens mij) bedacht en een hype geworden hier is dat sinterklaas, nou en. Misschien leuk om te weten mijn reactie op de onthulling van het grote geheim: ik wist al dat hij niet bestond hoor mama.’ mijn moeder zei toen: oja wie geeft je dan de cadeaus?’ ik:’ ja zwarte piet natuurlijk’ dat was een grote schok voor mij… Nou ik weet niet of ik iets ben vergeten, maar heb je een vraag en wil je mijn menong/ weten wat ik hier op te zeggen heb stuur maar gewoon!

  Reply
 • 15 October 2014 at 19:42
  Permalink

  Oja laten we het anders verwoorden dalijk zeggen mensen jullie mógen geen zwarte piet meer zijn, wat dan?

  Reply
 • 16 October 2014 at 09:27
  Permalink

  je past je nooit aan als in iemands ander land bent maar verwacht wel dat anderen in je land wel aanpast je denk zeker dat de eerste nederlander kwam van de hemel vallen en en direkt de eerste nerlander is geworden in nederland. dat kan niet je weet niet wie je bent

  Reply
 • 25 October 2014 at 09:19
  Permalink

  Eigenlijk voel ik wat voor Sinterklazien
  met haar geelgekleurde pietinnen!

  Sinterklaas moet nu maar eens verschijnen in haar vrouwelijke vorm !

  Reply
 • Pingback: FACE/OFF - Stiefcollectief

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×