De consumentenhulplijn

Al jaren hopen wij op een verzamelbak bij de kassa van de IKEA, waar je de artikelen in kunt leggen die je bij nader inzien toch niet nodig blijkt te hebben. Nu moeten we ze tussen de kerstartikelen of onderin de bak met afwasborstels verstoppen, zodat de Zweden al die krijtjes en opbergbakjes weer uit die stellages moeten vissen om ze terug naar Smaland te brengen. Zo’n vergissingsbak zou daar een enorme uitkomst in bieden, en desondanks lopen we waarschijnlijk alsnog met een knakworst in de hand en zes artikelen die we niet nodig hebben de deur uit. Ook bij de Mediamarkt en de Xenos zou zo’n bakje goed van pas komen. Maar aangezien het een signaal uitgeeft dat de meeste producten van winkels overbodig zijn zal het er wel nooit komen.

Jammer, we hebben een onafhankelijk orgaan nodig bij onze beslissingen als consument. Een kindertelefoon voor volwassenen zonder volgroeide ruggengraat: een 0800-nummer waar mensen naartoe kunnen bellen op het moment dat ze een aankoop gaan doen. Bijvoorbeeld als je je maandelijkse donatiebudget weer op gaat schroeven met 5 euro naar SOS Kinderdorpen – het zijn immers maar twee biertjes per maand. Of als je weer wordt overtuigd een combinatiespray te kopen om je sneakers een extra goede verzorging te geven, en nee, die heb je niet nog thuis. Op deze en alle andere momenten als de commercie je in de nek hijgt kan je snel even bellen en krijg je een verstandige, nuchtere medewerker aan de lijn die je de vraagt: wil je dit echt? Ja? Ja? WEET JE HET ZEKER?

En voor alle consumenten die zich lastig kunnen wegtrekken uit een dwingend verkoopgesprek hebben we ook een app ontwikkeld: de consumentenalarmknop. Heimelijk kunt u terwijl u oog in oog staat met een bijverdienende jofele economiestudent op de rode knop drukken die direct jouw telefoon over laat gaan en je in contact brengt met de vertrouwde stem van rede en ratio.

de consumentenhulplijn – weet je het zeker?

One thought on “De consumentenhulplijn

  • 6 September 2013 at 16:37
    Permalink

    Wat kost die app?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×