IBDB: de internationale boekendatabase

Laten we ten eerste de hand in eigen boezem steken en toegeven dat de levensvatbaarheid van dit idee misschien gelijk is aan een comeback van ABBA. Desondanks zijn we er toch van overtuigd dat de wereld hier op zit te wachten, eigenlijk ook net zoals met die comeback van ABBA.

Hoe vaak kijk je niet even op IMDB om er achter te komen hoe die ene acteur ook alweer heet, welke trivia er allemaal te vinden zijn over The Hobbit of welke films vergelijkbaar zijn met Freaky Friday voor een toch al verloren vrijdagavond. Ondanks, of dankzij, de jaren ‘90-sfeer die de IMDB interface uitademt kan je alles vinden, ook wat je niet wilt weten. Er is geen gat in deze verzadigde markt te bekennen.

Soms doet zich echter het probleem voor dat je gewoon een boek wil lezen. Al is het maar omdat je twee uur in de trein zit en de batterij van je laptop inmiddels nog maar een uur meegaat. Of je hebt per ongeluk een TED talk gezien waar een inspirator je heeft wijsgemaakt dat als alle mensen een boek per maand lezen wereldvrede niet ver achter de horizon ligt. Na deze samenloop van omstandigheden ga je voor je het weet op zoek naar een goed boek. En juist daar gaat het mis, bij het lezen van een boek mis je al die snaakse mogelijkheden die de verfilming van een boek biedt. Je kan niet even van tevoren de rating checken, de top 100 boeken met zielig einde afwerken om te kijken of er iets tussen staat dat je nog niet gelezen hebt, of het lijstje van Jared749 checken op wansmaak. Daarnaast kan je achteraf niet direct kennis tentoonspreiden over al de extra trivia die je hebt opgezocht tijdens een minder pakkend stuk en verzand je maar in het herhaaldelijk zeggen dat het boek goed was, en leuk, en interessant, en best wel goed.

Bovendien, en nu wordt het echt die sociale hulplijn waar elke lezer op zit te wachten, zul je met een IBDB binnen no time niet langer onder doen voor de gelegenheidsintellectueel die beweert dat het karakter van ‘Amy’ in ‘Huisje Boompje Feestje’  eigenlijk gebaseerd is op het karakter van Emma in het gelijknamige boek Emma van Jane Austen. Interessant om te weten trouwens dat de schrijfster zich 25 dagen opsloot in de Efteling om het boek tot een sprookjesachtig einde te brengen.

Het kan allemaal op de boeken IMDB, maar dan moet deze wel volledig gevuld worden met data. Dat brengt ons bij het volgende voordeel van dit project: werkgelegenheid voor iedereen die thuis zit en weleens een boekje leest, tijdverdrijf voor vijfenzestigplusser. Laten we werkloosheid met leesbevordering oplossen.

 

boeken IMDB – IMDB voor boeken

 

Photo Credit: benleto via Compfight cc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×