De Vliegtuigsymbiose

Je wist het niet, maar verveling schijnt een groot probleem te zijn onder mensen met geld. Mensen met geld hebben namelijk banen waar ze veel voor moeten reizen en daarnaast gaan ze in hun vrije tijd ook nog eens veel reizen omdat ze geld hebben. Het is een oneindige reis rond de wereld waar nauwelijks aan te ontsnappen valt.

Er zou niets aan de hand zijn als deze verveling slechts een probleem van enkele rijke mensen was. Maar nee, de hele maatschappij lijdt onder al die onbenutte tijd in het vliegtuig. Al die contacten die in al die reizen met al die andere interessante en leerzame culturen zijn opgedaan gaan verloren in het vacuum van het vliegtuig. Tomatensap, in-flight entertainment en de leegte waarin je urine wordt gezogen: allemaal dragen ze bij aan de tabula rasa waarmee de kosmopoliet weer op vaste grond stapt. Het hoofd vol met herinneringen, maar zonder ervaringen.

Het vliegtuig leent zich echter voor zoveel meer. Juist hier komen alle mensen samen die herinneringen aan lunch meetings in Singapore, hotelkamers in Austin, Texas en wodka uit Moskou kunnen laten indalen en verankeren in je set of skills. Niet laten vliegen dat intercultureel capitaal.

Voortaan moet het vliegtuig zo ingedeeld worden dat iedereen komt te zitten naast zijn of haar eigen symbioot. Een symbioot is een persoon waarmee jij een wisselwerking hebt die je toekomstige ervaringen of ervaringen uit het verleden enkel waardevoller gaat maken. In de eerste plaats kun je denken aan een taalsymbioot – jij wil Russisch leren, en je symbioot Engels. Perfect, lekker babbelen onder het genot van een Bloody Mary. Maar je kan ook kiezen voor een netwerksymbioot; iemand die wellicht wat kan betekenen voor dat tuinhuisje dat je niet al te duur wil laten bouwen. Of een hobbysymbioot, waarmee je 6 uur lang kan praten over je ISO die niet zo lekker ging bij die watervallen en waarmee je kunt bakkelijen over wie er nou de net iets meer indringende foto heeft van een hondsarme local.

Alle ervaringen opgedaan tijdens de reis kunnen samen met de symbioot worden omgezet in een set interculturele skills die je gedurende je reis bent misgelopen omdat je reis naar Thailand is gedevalueerd: Thailand is de nieuwe Costa Brava, dus daar kan je geen multiculturele punten meer mee scoren. De functie van een vliegtuig wordt geheel verkeerd gebruikt. We moeten niet enkel over grenzen vliegen, maar ook over grenzen kijken, samen met onze symbioot. Dit kan allemaal vanaf deze zomer. De reis begint pas op de weg terug.

De vliegtuigsymbiose – op intellectuele hoogte

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×