Vergaderen 2.0

Dit weekend stond er in de advertentiemelkkoe van de Volkskrant een artikel over Het Kantoor, waarin flink werd afgegeven op mensen die houden van vergaderen. Als pijnlijk gevolg werden deze mensen vergadertijgers genoemd. Laten we deze mensen niet op een hoop gooien met de carriere-, sales-, recruitment- en promotietijgers Mensen die houden van vergaderen, houden nu eenmaal van vergaderen. Dat is al erg genoeg.

Deze mensen zijn namelijk een sterk gemarginaliseerde groep in de samenleving, en daar hoor je zelden iemand over. Wellicht komt het omdat het nog niet gelukt is om deze mensen zelf hun maatschappelijke positie in te laten zien. Zodoende is de gewenste groepsvorming en segregatie van liefhebbers van de vergadering nog niet op gang gekomen. Tot die tijd zullen we dus naar andere manieren moeten zoeken om het vergaderen voor de rest van alle kantoorgangers dragelijker te maken.

Vergaderen 2.0 biedt de oplossing. De onstaansgeschiedenis van dit innovatieve concept vertelt het verhaal van twee onambitieuze pioniers die na de invoering van flexplekken in hun bedrijf per toeval op dezelfde computer aan het werk waren. En zo – tussen een reeks van uitgebreide koffiepauzes en lunches in – typten ze per abuis een aantal woorden achtereen in hetzelfde document. Toen ze na hun 3-uurtje terugkeerden naar hun flexplek vonden ze tot hun grote verbazing de notulen van de aankomende vergadering uitgetypt en wel terug. De bijeenkomst van de middag bleek ineens overbodig.

Onmiddellijk realiseerden ze zich wat zij teweeg hadden gebracht en ontwikkelden de methode online in Googledocs. Deze opslagcloud bood hen, en andere collega’s, de mogelijkheid om tegelijkertijd in eenzelfde document notulen te typen, zodat het vergaderen zelf, praktisch overbodig werd. Omdat ze hierna weinig inspiratie over hadden, hebben ze de methode Vergaderen 2.0 genoemd.

Sindsdien typt het betreffende bedrijf al haar notulen gezamenlijk uit, is het werknemerstevredenheidcijfer met 15% tot ongekende hoogte gestegen en wordt er tijdens het werk alleen nog maar over leuke dingen gesproken. Zoals de laatste grap die op 3fm werd gemaakt, De Wereld Draait Door, Voetbal International en familieweekenden.

Vergaderen 2.0 – samen doe je minder

 

Photo Credit: Evert Kuiken via Compfight cc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×