Slecht vs. Kwaad

Ethiek is supermoeilijk. Probeer je maar eens te bedenken of 50 kinderen neer mogen worden geschoten om 20 miljoen mensen te redden, of je met de broer van je beste vriendin naar bed mag en of Michael Jackson ooit kinderen had mogen opvoeden. Gelukkig hebben we daar in Nederland weinig last van. Onze politiek staat bol van moraalridders die het wel zo ‘netjes’ zouden vinden om je bonus terug te geven, en de broer van je beste vriendin met rust te laten.

Maar dat vindt niet iedereen genoeg. Als je iets doet wat niet geheel door de beugel kan, of je vergeet even dat iedereen over je schouder meekijkt, dan mag je hier in Nederland vaak direct tegen de muur. Maar ook schreeuwend en opinierend Nederland is voor de meesten nauwelijks een bedreiging. Iedere spindoctor weet dat een willekeurige oproep tot vergelding in een tv-programma geen volksopstand teweeg zal brengen, en zolang je communicatiestrategie niet uiteen valt zal niemand opmerken dat je eigenlijk een klootzak bent. Of je je verdorven ziel verschuilt achter een slechte actie, of je menselijke fout verkeerd wordt begrepen als een direct resultaat van je zieke geest , we zullen het nooit weten.

Omdat onze media zo ontzettend vergeven zijn van meningen over slechte en kwade mensen, lijkt het ons verstandig om wat orde te scheppen in de kleurrijke verzameling van mensen met verschillende gradaties aan innerlijke moraal. Het is tijd voor een volkstribunaal waar het slecht nu eens echt van het kwaad wordt gescheiden.

God heeft ooit een dergelijk concept uit de grond gestampt toen hij bedacht dat er een laatste oordeel nodig was voordat je tot het hemels rijk mocht toetreden. Hij was echter alleen geinteresseerd in goed en kwaad, terwijl wij juist van mening zijn dat het in ons aardse leven goed is om te weten wie slecht en wie kwaad is. De slechte mens maakt fouten, maar de kwade mens verpest systematisch ieders leven. Slechte mensen worden gedefinieerd door hun ongelukkige acties, terwijl kwade mensen inherent slecht zijn.

Elke avond, laten we zeggen om half 8 op Nederland 3, zitten we met het volkstribunaal om de tafel om voor eens en altijd het kaf van het koren te scheiden. Wie heeft er een foutje gemaakt en wie is de echte verdorven bullebak? Mochten het categorisch imperatief, het socratisch gesprek of the veil of ignorance geen uitkomst bieden dan is er aan het einde een stemming via sms en zal het oordeel van het volk spreken.

 

Slecht vs. Kwaad – laster vs. smaad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×