De Tostifabriek

Dat veel van de beste gerechten – lasagne, tiramisu en broodjes pindakaas – uit laagjes bestaan wordt ons dagelijks tijdens ons uurtje foodporn verteld. Smaak moet gedoseerd worden. En zo zijn de beste initiatieven ook te herkennen aan hun specifiek gelaagde geur: de tosti.

Wanneer de geur je tegemoet komt ervaar je dit als eerst met je reuk: het aanbranden van de hoekjes van het kleffe sneetje wit waar een plakje kaas op de weg naar vrijheid een verbrande dood vindt. En dan beroert het onze tast: een zwetende lap zout vlees naast een plak vet, verstikt en gedempt door een centimeter karton. Iemand zei ooit: “When I taste wine, I see things.” Als wij een tosti ruiken, zien we het uitgewoonde interieur en publiek van het enige café dat om zes uur ‘s ochtends nog open is en enkel één maal voorschotelt. Wanneer we dan zo’n tosti á la Proust door de ketchup halen, worden we onmiddellijk teruggenomen naar deze jeugdherinneringen.

Vandaar dat we bij de Tostifabriek als eerste moeten denken aan de penetrante geur die daar moet hangen. Maar toch, we zijn ervan overtuigd dat het daar zal ruiken als een fris lentebriesje. De Tostifabriek is niet de nare onvrijwillige herinnering die het lijkt. Het is een project van kunstenaars, handige mensen en studenten die bij de Gendthallen in Amsterdam een stadsboerderijtje uit de grond stampen en daar een graanveld, twee varkens en twee koeien laten groeien die samen een tosti zullen worden. En dat is fantastisch, want al die laagjes eten die je elke dag argeloos in je mond stopt komen namelijk uit alle hoeken van de wereld en dat vergeten we soms.

Deze week wordt het zand gestort en zal het graan worden gezaaid. Volgende maand komen de biggen en de koeien en kan laagje voor laagje al die tosti’s worden opgebouwd, die dan door dat extra beetje bewustwording vast net zo lekker smaakt als die ruikt.

Voor 25 euro steun je het project en krijg je één van de eerste 500 tosti’s, en dat kan hier.

2 thoughts on “De Tostifabriek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×