Toeristenquarantaine

Nu iedereen na de feestdagen weer achter het bureau is neergestreken en het laagseizoen is begonnen bij Ryanair, nemen wij deze kans om even terug te kijken op al dat gereis wat Nederlanders ondanks de crisis toch blijven doen. En elke keer loopt iedereen tegen hetzelfde probleem aan: voor veel mensen is er niets ergers dan als toerist te worden herkend. Zoals Pieter de Boer in Avignon met de groots mogelijke nonchalance een ‘café au lait’ bestelt terwijl hij zijn rieten sandalen slinks in het gezichtsveld van de ober heen en weer beweegt, zo probeert elke Nederlander zo inheems mogelijk over te komen. Toerist zijn is niet alleen een struikelblok voor hen die zich niet als toerist willen laten kennen, de situatie is ook behoorlijk ‘ennuyeux’ voor de ober; er zit weer een toerist op het terras. Reizen is leuk, maar niemand wil toerist zijn en niemand houdt van toeristen.

Hier zijn inmiddels al een scala aan hulpmiddelen om in het buitenland minder op te vallen. Websites als Spotted by Locals en Gidsy doen al hun uiterste best om je mee te laten draaien in de dagelijkse sleur van de lokale bevolking. Wij zijn echter te cynisch om een reisbureau te beginnen waarbij je een dagje mee kan lopen met de Guatalmalteekse vuilniskar, een week lepra in India kunt lijden of een maand zonder humor in Leipzig door kan brengen. Nee, deze keer geven we geen vis, maar zorgen we graag voor de hengel.

Iedereen mag natuurlijk zelf weten hoe toeristisch ie het maken wil. Maar het is goed om in ieder geval op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en grenzen van abnormaal gedrag in het buitenland. Het gaat niet om de grote interculturele ervaringen, maar om het subtiele culturele bon vivant.

Quarantaine lijkt enkel voorbehouden aan de zieken, honden en de Cuba-crisis, maar kan juist ook goed van pas komen bij toeristen. Achter elke toegangsweg naar het buitenland staat een klaslokaal klaar om in één dag de toerist klaar te stomen voor de cultuur zodat deze zich later zo onopvallend mogelijk naar het einde van de vakantie kan manoevreren. Een buffet met de lokale streekproducten, een korte taalcursus, de mate van gewenste associaliteit die van je verwacht wordt, en het eeuwige excuus voor cultureel onbenul onder de knie krijgen: “Ik ben een expat”; alles om je zo goed mogelijk voor te kunnen doen als local kan in een middagje toeristenquarantaine worden geleerd. En ook bij het verlaten van het land krijg je hulp bij het beperken van je toeristische missers. Bij de vertrekhal staat er een balie met aan te geven goederen als Amsterdammutsen, tassen met de naam van je bestemming in comic sans en een veelvoud aan waterpijpen. Dat kan beter ook allemaal binnen de grenzen blijven.

Het doel van globalisering is immers dat niemand meer toerist zal zijn en daar dragen wij graag aan bij.

Toeristenquarantaine – altijd thuiskomen

Foto: Rojanu

2 thoughts on “Toeristenquarantaine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×