Bé-organisatie

Wij maken het niet vaak mee dat we ons zo ontzettend één voelen met heel Nederland, maar als dit gebeurt, weten we, dan wordt dit meestal veroorzaakt door het koningshuis of voetbal. Of oorlog, maar gelukkig hebben we dat nog niet meegemaakt.

En dat gevoel is oprecht. Een avond lang deed ‘trixit’ ons die hele winterdepressie vergeten. Zoveel vrouw met zoveel postzegels, en ze houdt van ons. Ja, dan ga je wel met een warm gevoel slapen. En dan was ze ook nog eens in instagram.

Dit collectieve gevoel van geborgenheid zou echter niet zomaar verloren mogen gaan nadat iedereen in de media zijn mening heeft gegeven over dat archaïsche en achterhaalde staatsconstruct van een monarchie. Maar toch, die oergevoelens die Bea losmaakte maandag, die zijn niet zomaar meer uit de Nederlander te wissen. Ook de meest overtuigde republikein zat even voor de televisie te denken aan de moeder die hij nooit heeft gehad. Bea mag kil en afstandelijk zijn geweest, maandagavond wilden we allemaal even bij haar op schoot kruipen.

Het vermogen om mensen te bewegen over politieke overtuigingen heen te kijken en een gezamenlijke horizon van geborgenheid te bieden zou niet alleen Beatrix moeten kunnen aanwenden. In elke organisatie is iemand nodig die op een zeker moment omgeven door pasteltinten de stand van zaken langzaam en helder articuleert. Dus voordat u McKinsey uitnodigt om de boeken door te lichten en iedereen boven de 50 en onder de 35 eruit gooit, denk dan even terug aan Bea.

Om uw reorganisatie een groot succes te maken, wenden wij ons tot het Pavlov-effect dat zich de afgelopen dagen in de onderbuik van elke Nederlander heeft genesteld. Mocht uw kantoor zich even niet van zijn beste kant laten zien en is de interne structuur ver te zoeken, helpt geen super-, meta- of intervisie uw bedrijf nog de goede kant op en drukken je key performance indicators niet meer op de juiste buttons?

Wij bieden je geen task force. Wij bieden Bé-organisatie.

In een middag toveren wij een serene hoek op uw werkvloer om tot een klein Huis ten Bosch, compleet met pasteltinten en geel filter. Dan selecteren we de meest geschikte medewerker om tijdens de vergadering het hoge woord eruit te gooien, langzaam en helder articulerend. Na een aankondiging kort van tevoren zal het gehele werknemersbestand samendrommen voor de Bea-hoek en zal de werknemer met opgepoetst haar en een berustende glimlach met veel ‘dikwijls’, ‘eveneens’, ‘uitzonderlijk’ en ‘toewijding’ het moedergevoel in de onderbuik van een ieder aanwakkeren en zo uw organisatie van binnenuit reorganiseren. Maar dan ook echt vanuit de diepste kern van elke werknemer.

Omdat iedereen na maandagavond is getraind om op dit moment vervuld te raken van een gevoel van saamhorigheid en medeleving, zullen uw incompatible market assets onmiddellijk als sneeuw voor de zon verdwijnen, en zal uw employability tot grote hoogte stijgen. Wij zijn ook veel goedkoper dan McKinsey.

Bé-organisatie – reorganiseren is erfgoed beheren

foto: Roanne van Leijden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×