Kruiwagen en Zn.

Als je de ambitie hebt om Zwarte Piet te worden, dan zijn er eigenlijk maar twee personen bij wie je zachtjes tegen het raam kunt tikken: Sinterklaas en Dieuwertje Blok. Nu schijnen bijna alle ouders al een goede band met Sinterklaas te hebben, dus je hoeft geen moeite te doen je zes handdrukken tot Dieuwertje Blok te gaan. Boodschappen voor Sinterklaas worden gelukkig dichter bij huis doorgesluisd. Voor je het weet doe je je eerste stapjes op de evenwichtsbalk op de zwartepietenacademie.

En zo werkt het ook in het echte leven. Wil je acteur worden, dan moet je bij een regisseur zijn. Handig als je vader er een kent, je buurman zijn belastingen doet of als je tante er toevallig een gevierd actrice is. En stel, je wil jeugdpremier van Nederland worden, of conceptuele vreugde in de rondte gooien, dan is het handig als je vader een inspiratiebedrijf runt. Maar ook als je stucadoor wil worden en de gildes zijn verdwenen, dan is het handig als je gewoon bij je vader in het bedrijf kan. Tegenwoordig wordt dit netwerken genoemd, maar het is niets nieuws. De kruiwagen bestaat al sinds de uitvinding van het wiel.

In de triple dip waarin we ons nu bevinden is je directe netwerk echter niet genoeg meer. Nu je familie zich bekommert om hun eigen financiele malaise hebben ze geen tijd om die oude vriend die bij de Volkskrant werkt aan de mouw trekken zodat jij daar iets over social media kan schrijven. Bovendien weten je ouders vaak niet eens wat ze zelf precies doen, laat staan wat die vriend precies doet en of die van betekenis kan zijn. Dat opstapje naar die droombaan moet je nu ergens anders vandaan halen.

Ook mensen die de ladder al eerder beklommen staan weer onderaan. 45-plussers worden met bosjes de laan uitgestuurd en staan dan met hun jaren ervaring onder de arm, maar grijze haren op het hoofd bij de UWV. Daar krijgen ze te horen dat ze hun Linkedinprofiel moeten updaten, misschien maar gewoon als zzp’er aan de slag moeten of in een creative learning environment, out of the box een baan moeten gaan bedenken.

Tenslotte doet zich een ander probleem in de maatschappij voor: carrière en eierstokken, ze wachten niet zo graag op elkaar. In de samenleving is een hele groep carrièretijgers ontstaan die geen kinderen hebben om hun netwerk te recyclen. Ze staan alleen aan de top, maar met hun nepotisme kunnen ze geen kant op.

Al deze problemen kunnen nu gelukkig in één keer worden opgelost. We hebben enkel wagens en kruiers nodig. Kruiers zijn eenvoudig te vinden. Immers, iedereen wil tegenwoordig van betekenis zijn. Dus elke hoogopgeleide die zijn vriendenkring en relaties in de steek heeft gelaten voor een carrière kan zich nu bij ons aanmelden om alsnog een jonge enthousiasteling als verloren zoon te beschouwen en te kruien naar een betere toekomst. Ook de DINKY’s die door hun working-life hun voortplanting net iets te lang op een laag pitje hebben gezet, kunnen nu kroost adopteren om eigenhandig naar de top te stuwen. Bovendien kunnen jongeren die elke week tegen wil en dank op de foto moeten met Nelson Mandela of met (een heel saai succesvol iemand) moeten dineren, eenvoudig ruilen met iemand die wel trek heeft in al dat genetwerk. Tenslotte kunnen jongeren, bij wijze van investering in die cruciale ‘ervaring met social media’ voor op het CV een jaar lang het Linkedinprofiel van een 45+’er runnen.

Kruiwagen & ZN. – samen door de crisis kruien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×