De Papieren Rug

Wij hebben eigenlijk al jaren geen Nederlands boek meer gekocht. Onder andere omdat wij elitair en hoog opgeleid zijn, maar ook omdat wij vaak maar een tientje te besteden hebben, én onze boeken graag in de trein meenemen, én over het algemeen geen kanttekeningen maken en dus ook geen 5 cm witruimte nodig hebben, én omdat wij sterk de neiging hebben om een boek op kaft te beoordelen. Dan kom je dus altijd bij de Engelse pockets uit.

Hoewel we de Nederlandse literatuur een warm hart toedragen – immers, voor én na ‘oote oote oote boe’ is veel moois geschreven – vragen wij ons of waarom wij die logge, zware en lelijk vormgegeven Nederlandse boeken toch nooit de boekhandel uit dragen. Zou het dan toch met de vormgeving te maken hebben? Misschien verklaart dit ook wel waarom je in de Parijse metro wel mensen boeken ziet lezen en hier in Nederland niet. Twee kilo ligt niet lekker in de hand en het gaat trouwens ook helemaal niet handig mee op vakantie.

Ons bezit aan Nederlandse boeken bevindt zich dus ver achterin een boekenkast of in een doos onder ons bed. En al die gevaartes met 5 cm witrand op de pagina’s, die hebben we gekregen. Maar, er was een lichtpuntje, de rainbow pockets en pandora reeks. Goed formaat, klassiekers, en alle bestsellers op een rijtje. Maar ja, die hadden dus allemaal een lelijke voorkant en knalgele rug, en dat kan niet bij VT-wonen. Bovendien krijg je ze nooit cadeau, omdat dat weer net te armzalig overkomt.

Hoewel de ondergang van de Nederlandse rainbow pocket dus een uigemaakte zaak was, zijn we toch bijzonder aangeslagen nu ze binnenkort definitief niet meer in het verdomhoekje van de boekhandel te vinden zullen zijn. Het zou immers veel handiger zijn als alle boeken in dat formaat werden gemaakt en lekker makkelijk in je boekenkast, handtas en reiskoffer zouden glijen. Waarom dat wel met Engelse, maar niet met Nederlandse boeken kan, hebben wij nooit begrepen.

Daarom willen wij graag de drie goede eigenschappen van pockets verenigen:

1. de strakke opmaak

2. het praktische formaat en

3. de filtering van alles wat uitgegeven wordt naar een helder rijtje klassiekers en bestsellers

 

Gelukkig kent de wereld nog meer ontwikkelingen. De Espresso Book Machine kan zo hapklare pockets drukken. Om ‘de ontdekking van de hemel’ in pocketformaat te lezen, hoef je dus niet langer over te stappen naar de Engelse vertaling.

 

Bij De Papieren Rug kan je aangeven welk Nederlands boek jij graag in de trein zou lezen. Als we meer dan 100 stemmen hebben voor een titel, dan wordt deze toegevoegd aan ons assortiment en kun je er de volgende dag al lekker handzaam mee over straat lopen. Je kan het crowdsourcing noemen, wij noemen het De Papieren Rug.

 

De Papieren Rug – Engels in het Nederlands

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×