Sustainability Shares

Rio +20 is nu bezig en dat gaat ons aan ons duurzaam hart. Na de mislukte voetbalcarriere van Nederland zouden we nu graag een liveblog willen volgen over de strijd die Nederland voert op het internationaal toneel om de toekomst van onze aarde veilig te stellen. Zodat wij ons kunnen bekommeren over de zoveelste poule waarin Nederland geen schijn van kans maakt.

Maar, wij zijn de beroerdste niet; ons lange termijn-project om de walk & talk van wereldleiders om te buigen zetten we nu even aan de kant om met hun mee te denken hoe we zowel de economische crisis als de wereld kunnen redden. En, als we onze bescheidenheid even aan de kant zetten, we hebben, wederom, de oplossing gevonden: sustainability aandelen.

We gooien het klimaat op de markt en laten de economische krachten hun werk doen. Het idee is vrij simpel. Elke fanaticus met een biodynamische moestuin, zonnepaneel, en politieke partij met een verkiezingsbelofte voor meer hernieuwbare energie krijgt nu de kans om zijn groene retoriek om te zetten in een aandeel sustainability.

Aangezien vrijwel niemand tegen een sustainable toekomst is, kunnen we het aandeel eenvoudig voor een hoge prijs in de markt zetten. Daarnaast komt het ons goed uit dat de meeste regeringen niet vies zijn van utopische retoriek over een duurzame toekomst. Eindelijk krijgt iedereen de kans om daad bij woord te voegen zonder dat dit een drastische verandering in levensstijl vereist.

Hoe werkt het?
De daad bij het woord: van elke wereldleider die het woord sustainable in de mond neemt, worden de staatsobligaties direct omgezet in duurzaamheidsaandelen. Het zal dan ook niet lang duren voordat het gros van het wereldkapitaal in onze sustainable markt rondzwemt.

Het addertje onder het gras: Eerst dachten de wereldleiders er mee weg te komen elke investering in een duurzame wereld te verantwoorden door het aan een economisch doel te koppelen: om de wereld gezond te maken, moeten we eerst de economie gezond maken. Maar jammer voor de hegemoon, de sustainability aandelen keren dat om. Om de economie gezond te maken, moet eerst de wereld verbeteren.

Namelijk: Omdat in aandelen handelen eigenlijk de toekomst voorspellen is – je investeert omdat je verwacht dat je aandeel in de toekomst stijgt – je koopt een sustainability aandeel omdat je verwacht dat de wereld in de toekomst meer waard is. Kortom, deze leiders moeten wel investeren in een betere toekomst als ze willen dat hun zakcent maandelijks binnen blijft komen. Het grootkapitaal is erin getrapt.

Alle schatkisten zijn leeggestort in de sustainable markt, en de wereldleiders zorgen dat de toekomst van de wereld rooskleurig blijft. Economische voorspoed hangt nu niet langer af van het reilen en zeilen van de PIGS, de koers van de yen of het mantelpakje van Angela Merkel, maar van hoe groot die ijskappen nou echt zijn.

En ook voor de kleine investeerder: laat die moestuin verwoekeren, die authentieke bamboe bakfiets staan en rij met je Rangerover uit 1994 gewoon weer naar de Macro voor een courgette.

Koop een aandeel. Want wat weet jij nou van economie.

2 thoughts on “Sustainability Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×