‘Nou, in elk geval, dit dus’

Alle problemen in de maatschappij komen voort uit intermenselijk falen. Als de een niet praat en de ander niet luistert, dan is er meestal een probleem. Er is dus een reden dat alle studies communicatiewetenschappen uit hun voegen barsten. Niet omdat je dan ongestoord voor de tiende keer Friends kan kijken om het neo-liberal discours van de jaren negentig te deconstrueren. Nee, omdat sommige mensen miscommunicatie willen bestrijden en zich als doel hebben gesteld om van alle lieve woorden op deze wereld een regenboog te kneden en daaronder oneindig met elkaar te praten over Babel als intercultureel glijmiddel.

Communicatie is begrijpen. Immers, als mensen niet meer naar elkaar luisteren, dan gaan ze vechten.

Maar helaas, het is soms zo verdomde moeilijk om naar mensen te blijven luisteren. Een voorbeeld uit onze directe omgeving:

‘Raar he, dat mijn kipfilet gewoon kwijt is. Dat wou ik dus vertellen.’

‘Ik was dus mijn kipfilet kwijt. Ik had kipfilet gekocht, gisteren, en ik kan het niet meer vinden. Ik heb heel lang in de koelkast gekeken, maar het ligt er echt niet.’

‘In ieder geval, ik vraag me nu dus heel erg af waar die kipfilet is. Want ik weet zeker dat het in mijn tas zat en daar is het ook niet meer. En in de koelkast dus niet. En ik denk niet in mijn kamer. Ik koop eigenlijk ook nooit kipfilet. Nou, het zou wel erg zijn als die gewoon ergens blijft liggen. Ik heb overal gezocht en toen heb ik maar appelstroop op mijn boterham gesmeerd.’

Of

‘Ik had gisteren ook al soep gegeten.’‘Toen ik vandaag thuis kwam had ik weer soep gegeten’

‘Ik ben verkouden. Een week geleden was ik ook al verkouden. Toen ging het weer over. Ik had nog wel zakdoekjes over, maar die zijn nu op.’

‘Nou, ik had dus het EK gekeken met vrienden. We hadden heel veel bier gekocht en toen hadden we dus verloren. Toen hebben we het alsnog allemaal opgedronken.’

Allemaal niet interessant dus. Daarom luisteren mensen niet naar elkaar, omdat de meeste van ons zo slecht zijn in het vertellen van pakkende anekdotes. Niets in het leven is simpel, en zeker een goed verhaal vertellen niet. Voordat je die, in meer of mindere mate, interessante gebeurtenis in je leven bij anderen aan de neus gaat hangen, moet je je voorbereiden.

Daarom, voor iedereen, een cursus anekdotes vertellen:

word het middelpunt op feestjes, vermaak je collega’s bij het koffieautomaat en maak je leven mooier dan het is tijdens het kerstdiner. En, verbeter de wereld.

Samen met een echte rasverteller neem je je favoriete anekdotes onder de loep en kijk je waarom jij er toch elke keer weer in slaagt conversaties dood te slaan. Elke sessie begint met een groepsgesprek waarbij het weekend wordt besproken en na een aantal rollenspellen moet elke cursist zijn persoonlijke anekdote vertellen over de avond.

 

Cursus ‘nou, in ieder geval, dit dus’: anekdotes vertellen doe je zo

2 thoughts on “‘Nou, in elk geval, dit dus’

  • 18 June 2012 at 09:18
    Permalink

    Voor de geïnteresseerde: ik heb mijn kipfilet teruggevonden. Hij lag op de plek waar ik dacht dat hij moest liggen, maar daar lag hij eerst niet. Er lag wel eerst een meloen, die nu weg was. Maar daar had ik eerder al gekeken, maar dus misschien niet goed genoeg.

    Reply
  • Pingback: Restaurant Flow Chart | stiefcollectief

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×