The Hunker Games EU

We zullen niet de eerste zijn als we zeggen dat Europa aan het randje van de afgrond staat. De kas is leeg, het vertrouwen weg en de extremisten rukken van alle kanten op. Als we komend weekend weer voor de tv gaan zitten om het Eurovisie songfestival te kijken, kunnen we niets anders dan nostalgisch terugdenken aan de vervlogen tijden toen onze mede-Europeanen ons naar een betere en eensgezinde toekomst zongen. Het dood en verderf wat nu met veel bombarie wordt uitgeschald is enkel nog begeleiding van een weemoedig adieu aan de geschiedenis.

Gelukkig is er nog iets wat ons kan redden. En dit zal niet alleen de euro redden, maar ook de Europese ziel en de trots op onze gezamelijke geschiedenis (let wel: vanaf 1945). Er is maar een evenement dat ons weer als één Europeaan kan laten geloven in de toekomst. Hand in hand, schouder aan schouder en zij aan zij staat heel Europa aan de zijlijn of zitten we voor de tv: Het Spel zonder Grenzen, ofwel The Hunker Games EU – Hunkeren naar Europese Eenheid.

Omdat we moeten toegeven dat de tijden toch wel zijn veranderd, zullen de spellen worden aangepast. Elk Europees land stuurt haar beste spelers die worden geselecteerd middels nationale voorrondes. En hier zullen we heel pragmatisch in zijn, dat mag elke lidstaat zo organiseren als ze willen. Omdat de EU democratie en gelijkheid hoog in het vaandel heeft, lijkt ons een loting de beste manier.  Vervolgens zullen de uitverkorenen drie spellen spelen, die elk symbool staan voor een van de kwaaltjes van Europa: de economie, het milieu en de kwakkelende sociale omgang.

  • De beroemde kippenpakken die de obers omver moesten beuken zijn nu dikke, vadsige bankiers die de bange burger met zijn spaarcentjes op weg naar de bank onderuit moeten halen.
  • De deelnemers moeten in de volgende ronde verkleed als pinguïns in het waterbad over ijsschotsen manoeuvreren die langzaam wegsmelten terwijl hun teamgenoten een windmolen in gang proberen te zetten.
  • Het segregatie-spel bestaat uit het zo snel mogelijk sorteren van Europese identiteiten. Maar pas op! Het rad der vooroordelen draait door, en moest je de vorige minuut nog sorteren op ras, de volgende minuut heb je daar niets meer aan als je de identiteiten op politieke voorkeur moet indelen.

Maar uiteindelijk draait het allemaal om het eindspel: de Grieken tegen de Romeinen. Waar het ooit begonnen is, zal het ook eindigen. Want laten we nu even ons economisch hart spreken, dan weten we dat Europa het niet zal volhouden met zowel Griekenland aan de beademing als eeuwig terminaal Italie. Echter, als we beiden kwijt zijn, kunnen we onszelf niet langer met recht de bakermat van de beschaving noemen.

In de grande finale staat de gehele Griekse demos tegenover het Italiaanse plebs, met als inzet het kwijtschelden van de staatsschuld. Op het moment dat Angela Merkel de gong laat klinken, breekt de strijd los. En als eenmaal de knoflookwalmen zijn opgestegen en duidelijk wordt wie zegevierend tussen de zongebruinde lijken overeind staat, dan weten we wie zich voor altijd het schoothondje van Europa mag noemen.

Een hilarische avond televisie vol spanning, en de sensatie van Europese verbondenheid.

THE HUNKER GAMES E.U. – HUNKEREN NAAR EUROPESE EENHEID

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates required
×